Eksplozija plina v Britofu

Slika: gasilci-britof.eu

Do eksplozije je prišlo okoli 15.10 v vodovodnem jašku, ki je lociran na lokalni cesti v naselju Britof. V bližini jaška je tudi ostala infrastruktura. Okoliščine kažejo, da je eksplodiral plin, na kar kažejo tudi meritve, ki so jih opravili gasilci. Plinovod na območju intervencije je zaprt.

Poškodovanih je šest oseb. Dve osebi sta na jašku izvajali dela, štiri so bile v bližini. Odpeljani so bili v zdravstveno ustanovo. Evakuiranih je bilo 76 oseb v okoli 50 metrskem pasu na vsako stran ceste v dolžini 400 metrov.

Cesta bo do nadaljnjega zaprta. Meritve se nadaljujejo še v smeri Predoselj. V kolikor bo potrebno, bo evakuacija stekla tudi na tem delu. Od Britofa v smeri Kranja pa meritve trenutno niso pokazale na prisotnost plina. Po podatkih škoda na stanovanjskih objektih ni nastala. V intervenciji trenutno sodeluje 18 gasilcev GARS Kranj in PGD Britof, policisti, na kraju je civilna zaščita in drugi pristojni. Evakuirani stanovalci so se proti večeru začeli vračati v domove.

V vsakem objektu posebej gasilci preverjajo prisotnost plina in ce bo varno, bodo lahko ostali doma. Cesta od objekta PGD Britof do glavnega krizisca Britof-Predoslje ostaja zaprta do nadaljnjega.

Stanovalce Britofa, Milj in Predoselj policija poziva, naj do nadaljnjega NE uporabljajo odprtega ognja, če pa zaznate vonj po zemeljskemu plinu takoj pokličite na 112.

Po zadnjih informacijah podatkov o teži poškodb udeleženih policija še nima. Kriminalisti bodo z ogledom nadaljevali jutri. Policisti pa ostajajo na zavarovanju kraja.