Dve hujši nesreči v gorah

Slike: PU Kranj

Včeraj sta se v gorah na območju Kranjske Gore zgodili dve nesreči s hujšimi poškodbami  dveh planincev. Opoldan je planinec zdrsnil na poledeneli snežni podlagi pod Kredarico in drsel na območju Snežne konte. Utrpel je hujše poškodbe. Sredi popoldneva pa se je na planinski poti s Ciprnika proti Planici poškodoval še en planinec, ki je padel po strmem
pobočju. Zdrsnil je na poti, na kateri je bilo listje. Tudi on je utrpel hujše poškodbe. Kot sporočajo iz Policijske uprave Kranj so morali obakrat posredovati gorski reševalci in vojaški helikopter.
Planinec na Kredarici je bil v družbi s še eno osebo, drugi pa je hodil sam. Proti vsem trem bo uveden prekrškovni postopek zaradi kršitve prehajanja mej občin.

Kot še pravijo policisti, nikomur ne odrekajo obiska gora in opozarjajo, naj to vsak počne v svoji občini in na varen način oziroma tako, da ne ogroža sebe in drugih. Kjer je teren zasnežen in poledenel je nevarno. Zelo podcenjujoča nevarnost je tudi listje na planinskih poteh. Kdor do sedaj ni bil vajen hoje po takem terenu, naj se tega ne začne učiti sedaj v  času najbolj zaostrenih epidemioloških razmer. Policisti v razmislek vsem sporočajo, da je zaradi poškodbe samo ene osebe v gorah vedno aktiviran celoten reševalni sistem, ki ga ne sestavlja samo helikopter in druga tehnika ampak predvsem ljudje, ki imajo tudi svoje družine in tudi lahko zbolijo ali se poškodujejo. Ljudje so tisti, vas rešujejo v gorah, tehnika je samo pripomoček, zato prosijo vse, da pri obisku gora ravnate odgovorno.