Drevesa so oblekli v rožnate pletenine

Rožnati oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk, zato v Slovenskemu združenju za boj proti raku dojk Europa Donna, vsako leto oktobra pripravijo številne aktivnosti s katerimi želijo obeležiti rožnati oktober, osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja, tudi z rednim samopregledovajem in učinkovitega zdravljenja bolezni.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah in v Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je le odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje umrljivosti je zato zelo pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Združenje Europa Donna bo naslednje leto praznovalo že 20. obletnico delovanja.

 

V letošnjem letu so v oktobru pripravili vseslovensko akcijo Rožnate pletenine, v kateri so članice okrasile drevesa z rožnatimi pleteninami, ki so jih izdelale udeleženke številnih društev. V vseh občinah Zgornje Gorenjske so prizadevne članice Europe Donne okrasile drevesa z rožnatimi pleteninami, ki so jih izdelali v domovih za starejše v Kranjski Gori in na Jesenicah, v Hiši sreče, medgeneracijskih centrih in drugod. Koordinatorka združenja za Zgornjo Gorenjsko Rina Klinar, jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger in podžupanja Vera Pintar so v rožnate pletenine ovili drevesa pred stavbo Občine Jesenice. S tem je tudi Občina Jesenice simbolično podprla prizadevanja združenja in se vključila v akcijo osveščanja javnosti o pomembnosti pregledovanja dojk in udeležbo na presejalnih programih. Pletenine so spletle oskrbovanke Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice.

V sredo, 11. oktobra, se lahko ob 18.00 v Čebelarskem centru Lesce udeležite predavanje, Skrbimo za svoje zdravje. Predavala bo nekdanja dolgoletna predsednica združenja Europa Donna Slovenije zdravnica, Mojca Senčar.

Svoje moči pa je Europa Donna združila še s podjetjem Orbico. V poslovalnicah drogerije Müller se boste v okviru akcije »Rožnati oktober v posebnem kotičku, označenem z roza pentljo, podrobneje seznanili z informacijami o bolezni raka dojk, o možnostih preventive ter o ciljih, za katere se društvo Europa Donna zavzema. Predstavitev v Kranju bo 15. oktobra. Podjetje Orbico bo od vsakega izdelka blagovnih znamk Hugo Boss, Burberry, Clinique, Dolce&Gabanna, Escada, Estee Lauder, Lacoste in Sisley, kupljenega v katerikoli poslovalni drogerije Müller, namenilo 2 evra za delovanje društva Europa Donna, zbrana sredstva pa bodo predali novembra.

Več o združenju in njihovih programih si lahko preberete na njihovi spletni strani: www.europadonna-zdruzenje.si.

Slika: Europa Donna