Na četrtkovi novinarski konferenci so predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, evropski poslanec dr. Milana Zvera ter mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik predstavili tožbo, ki jo je, kot napovedano, evropski poslanec dr. Milan Zver vložil proti Evropski komisiji na Splošno sodišče EU glede (ne)razkritja internih dokumentov EK o misiji podpredsednice EK Vere Jourove v Sloveniji ter njenega nedopustnega vmešavanja v notranje zadeve Slovenije.

Na začetku je predsednik SDS Janez Janša povedal, daje že iz opomnika, kjer je viden le del vsebine, vidite, da je že napoved vsebinskih točk pogovora takšna, da eksplicitno krši načelo delitve oblasti oz. pristojnosti Eevropske unije, kajti Evropska komisija nima nikakršnih pristojnosti, da kaj zahteva od kateregakoli ustavnega sodišča. Poudaril je, da je bil obisk evropske komisarke Vere Jourove namerno vključen v čas odločanja o noveli Zakona o RTV na Ustavnem sodišču ter da Evropska komisija še vedno skriva tretjo točko pogovorov na Ustavnem sodišču. Nad to potezo je izrazil začudenje, saj v SDS ne razumejo, zakaj bi to točko skrivali, če se o zakonu niso pogovarjali. Tako vsaj trdijo.

V zaključku je izpostavil, da je tožba na Splošno sodišče Evropske unije zoper Evropsko komisijo zaradi kršenja evropskega prava zdaj edina možnost, da bo članica Evropske komisije, ki je zadolžena za transparentnost, po pozitivni sodbi končno ravnava transparentno.

Dr. Milan Zver je v drugem delu novinarske konference podrobneje predstavil tožbo. Evropski poslanec je pred mesecem dni obljubil, da bodo pripravili tožbo v primeru komisarke Vere Jourove, saj sta upravna in politična pot na tem polju dali omejene rezultate, slovenska javnost pa ima interes in pravico, da izve vso resnico, kaj se je dogajalo v zvezi z njenim obiskom v Sloveniji. In dodal:

“S tožbo ne želimo prikazati kršitev postopka in načel upravnega postopka ali materialnih pravil prava EU, ampak zlorabo pooblastil, ki so se v primeru komisarke Jourove zgodili ter nedopustno intervencijo enega od visokih uradnikov evropske izvršne oblasti v državi članici na polju, kjer je država članica popolnoma suverena.”

 

Pri tožbi gre za precedenčni primer in upajo, da bo evropsko sodišče čimprej presodilo, da je pri obisku komisarke Vere Jourove prišlo do situacije, ki se ne bi smela zgoditi. Dr. Milan Zver je dejal, da naloga, ne le poslancev, ampak tudi državljanov Slovenije, da se politikantske želje evropskih komisarjev, ki so predstavniki evropske eksekutive, ne morejo kar tako uresničiti in da se nimajo pravice vmešavati v delo najvišjih pravnih teles v državah članicah. Zaključil je s prepričanjem, da bo ta tožba tudi pozitivno vplivala na prihodnji razvoj EU.

Mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik je pojasnil, da je vse postopkovne kršitve potrdila tudi evropska ombudsmanka, ki je kar dvakrat dala prav evropskemu poslancu dr. Milanu Zveru in ga je na koncu tudi napotila na sodno pot. Kar se tiče postopkovnih kršitev je v tožbi kar 17 dokazov, da so se te zgodile. Razložil je, da na področju pravosodja države članice niso prenestile vseh pristojnosti na Evropsko unijo, pravzaprav niso prenese nobene od resnih suverenih pristojnosti: “Tu pa je prišla Vera Jourova in povedala, da je evropsko pravo primarno in da je ona nad nami.” Dejstvo je, da je Republika Slovenija tista, ki se je odločila, da bo pristopila Evropski uniji in Republika Slovenija mora nastopati proti Evropski uniji suvereno. Postopek se bo po mnenju pravnika končal vsebinsko z vidika ključnega vprašanja, koliko lahko EU vpliva na državo članico tudi onkraj tega, kar je zapisano v pogodbah.

Spletno uredništvo,

Vir: sds.si