Do zdravnika preko aplikacije Gospodar zdravja

Slika: Pixabay

Zdravstveni dom Kranj uvaja aplikacijo Gospodar zdravja, s katero bodo pacienti hitro in enostavno naročali recepte, napotnice, bolniške staleže ali opravili e-posvet s svojim družinskim zdravnikom. Aplikacija je uporabniško prijazna in enostavna, za dostop je potrebna le številka zdravstvene kartice. Gospodar zdravja bo na voljo od torka, 24. maja 2022. Pacient bo povezavo do e-storitev našel pri ordinacijskem času svojega zdravnika. Elektronska pošta bo tako na voljo le še do konca tedna, od sobote, 28. maja, pa bo ukinjena.

»Telefonsko naročanje in osebni obisk pri zdravniku oziroma v ambulanti seveda ostajata glavna oblika komunikacije,« poudarja direktorica ZD Kranj dr. Lili Žura.

Pomembno je, da je nov način le dopolnilen in ne pomeni poseganja v najpomembnejšo komunikacijo, torej v fizičen stik med zdravnikom in pacientom, to je osebno in telefonsko komuniciranje. Pacienti, ki ne uporabljajo digitalnih poti, bodo do zdravnika še vedno dostopali tako kot doslej. Obenem nov način omogoča, da digitalne storitve namesto njih opravijo njihovi bližnji.

Aplikacija Gospodar zdravja je dostopna vsakomur z računalnikom in mobilnim telefonom. Pacient ali njegov svojec bo na enostaven način, brez zapletenih prijav, zgolj z navajanjem številke svoje zdravstvene kartice, postoril vrsto opravkov, ki so doslej zahtevali dragocen čas na obeh straneh. Aplikacija omogoča tudi naročanje na preglede, vendar pa bo obseg te storitve odvisen od vsakega zdravnika posebej – predvidoma ali vsaj sprva bo na tak način na razpolago le manjši del zdravnikovega urnika. Tu ostaja pravila, da se tovrstno naročanje primarno opravi telefonsko preko medicinske sestre.

V širšem kontekstu pomanjkanja družinskih zdravnikov bo ZD Kranj s prehodom na aplikacijo Gospodar zdravja prispeval svoj delež k iskanju notranjih rezerv in posledično k izboljšanju sistema, ki potrebuje vrsto reform.

»Čeprav gre le za začetek, za prvo črko v dolgem procesu oziroma besedi digitalizacija storitev v zdravstvenih domovih,« je novost pospremil vodja družinskih zdravnikov v ZD Kranj dr. Luka Kristanc.

Podobno aplikacijo z enakimi možnostmi uvajajo tudi drugi zdravstveni domovi na Gorenjskem, ki delujejo v sistemu Osnovnega zdravstva Gorenjske. Ta hip so najdlje na Jesenicah, kjer so bili doslej tako rekoč prvi! Aplikacijo Do.Zdravnika.Si so zagnali v aprilu, razlika z Gospodarjem zdravja je v tem, da je za vse možnosti najprej treba opraviti registracijo.