Do 16. ure na volišče prišlo 34,78 odstotka volilcev

Slika: MNZ

Danes potekajo volitve za predsednika države. Volišča so se odprla ob 7. uri zjutraj, zaprla pa se bodo ob 19. uri. Prvi delni izidi volitev bodo znani ob 20.30 uri.

Že dopoldne pa so se pojavile dileme, ali so glasovnice, preko katerih potekajo volitve, sploh prave. Pojavile so se namreč nekatere objave v medijih, da bi morale biti glasovnice žigosane dvakrat. Vse to je na nekaterih voliščih pripeljalo do različnih vprašanj članom volilnih komisij. Kot so sporočili iz Državne volilne komisije, morajo imeti glasovnice na rednih voliščih en žig Državne volilne komisije na sredini spodaj, volišča omnia imajo dva žiga, in sicer en žig Državne volilne komisijee na sredini spodaj ter drug žig, ki pripada Okrajni volilni komisiji, levo zgoraj na glasovnici. Glasovnice za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih pa imajo žig Državne volilne komisije zgoraj na sredini glasovnice.

Volilna udeležba je bila do 11. ure 13,63 odstotna, ob 16. ure pa 34,78 odstotna. Najvišja udeležba je bila v volilni enoti Kranj, ki obsega volišča na Gorenjskem in idrijskem, in sicer so zabeležili 36,7 odstotno udeležbo. Na Gorenjskem se je do 16. ure največ volivcev podalo na volišča v volilnem okraju Škofja Loka 2, kjer je bila udeležba 44,28 odstotna, najmanjšo volilno udeležbo na Gorenjskem pa beležijo v volilnem okraju Jesenice, in sicer 30,34 odstotno.