Poslanec Dejan Kaloh je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s stopnjevanjem nasilja med osnovnošolci in mladostniki, vključno s fizičnimi napadi, žalitvami in resnimi grožnjami. Povprašal je, ali se je povečalo število kaznivih dejanj z elementi nasilja in kakšni preventivni ukrepi so bili sprejeti ter o trenutni kazenski zakonodaji v zvezi z mladoletniki in načrtih vlade na tem področju.  

 

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Po nedavnem grozovitem strelskem pohodu 13-letnika na osnovni šoli v Beograjski soseski Vračar, v katerem naj bi bilo ubitih osem učencev in varnostnik ter ranjenih sedem ljudi, naj bi srbski predsednik Aleksandar Vučić predlagal več (preventivnih) sistemskih ukrepov. Med njimi izstopata predlog za zaostritev sankcij za ponudnike medijskih vsebin, ki oglašujejo nasilje in znižanje starostne meje za kazensko odgovornost s 14 na 12 let. V Srbiji je trenutna starostna meja za kazensko odgovornost 14 let, zato naj sedmošolec za storjeno kaznivo dejanje ne bi odgovarjal. Srbski predsednik je ob tem ekscesnem dogodku opozoril, da je treba ugotoviti, na kateri točki je sistem zatajil in poskrbeti, da se kaj takega ne bo več ponovilo.

Medvrstniško nasilje, ki vključuje klofute, brce, žaljivke, vse pogosteje pa tudi resne grožnje strmo narašča tudi v Sloveniji. Pred mesecem dni je javnost pretresel primer iz Celja, kjer naj bi se medvrstniško nasilje dogajalo na parkirišču enega izmed nakupovalnih središč. Medtem ko naj bi se dekleta znašala nad nemočno najstnico, je skupina mladostnikov dogajanje opazovala in snemala. Nastala sta najmanj dva posnetka, objavljena sta bila na družbenem omrežju in dostopna na spletu. Eden izmed njiju naj bi prejel več kot 15 tisoč všečkov. Štiri tisoč ljudi naj bi shranilo, 11 tisoč pa naj bi ga delilo. Takšen odnos do nasilja in nasilnih spletnih vsebin jasno kaže na resno nevarnost, da utegne opisano medvrstniško nasilje tudi v Republiki Sloveniji eskalirati podobno, kot se je to zgodilo v Republiki Srbiji.

Glede na navedeno me zanima:

  1. Ali so vlada, pristojna resorna ministrstva in represivni organi zaznali porast medvrstniškega nasilja med mladimi, zlasti tudi med osnovno- in srednješolci?
  2. Ali pristojne institucije beležijo porast kaznivih dejanj z elementi nasilja in v kakšnem obsegu?
  3. Ali so vlada in pristojna ministrstva na področju medvrstniškega nasilja doslej že sprejela kakšne (sistemske) preventivne ukrepe in katere?
  4. Kaj veljavna kazenska zakonodaja določa glede kazenske odgvornosti, kazenskega pregona in sojenja mladoletnikom?
  5. Ali vlada razmišlja o sprejetju podobnih sistemskih ukrepov, kot naj bi jih predlagal srbski predsednik (morebitno znižanje starostne meje za kazensko odgovornost, zaostritev sankcij za ponudnike medijskih vsebin z elementi nasilja, ipd.) in če da, katerih?
  6. Ali je na Ministrstvu za pravosodje v pripravi kakršna koli zakonska podlaga za spremembo kazenske zakonodaje v smislu drugačne ureditve kazenske odgovornosti za mladoletne osebe?