Letalska policijska enota je samo danes z dežurno GRZS ekipo za reševanje v gorah do 18. ure posredovala v kar petih reševanjih, ki so si sledila eno za drugim. Lani v istem obdobju (od 1. junija do danes) je bilo takih helikopterskih reševanj 38, letos jih je že 42. Pozivamo k previdnosti.

Po dveh reševanjih včeraj (Kredarica in Storžič), je danes zjutraj policijska posadka z GRZS ekipo najprej reševala v Severni Triglavski steni, kjer se je po padcu v steni zaradi odloma skale poškodoval tujec. Nato so na območju gore Nad Šitom Glava pomagali alpinistu, ki je v steni zdrsnil na mokri podlagi in se prav tako poškodoval. V Hudičevem borštu na območju Preddvora so nato obravnavali nesrečo v okviru tandemskega poleta z jadralnim padalom, na Srednjem Vrhu na območju Zelenice in na Kališču pa sta si pohodnika zaradi neprevidnosti poškodovala nogi.

Največ nesreč letos se je zgodilo v okviru pohodništva (27) ter alpinizma in plezanja (6), časovno pa so zgostitve dogodkov predvsem v popoldanskem času (27). V Julijskih Alpah je bilo nesreč 23, v Kamniško Savinjskih Alpah 10, 4 v gorah Karavank, ostale pa na drugih lokacijah. Po vzrokih je največ padcev in zdrsov (17). V osmih primerih pohodniki niso bili ustrezno pripravljeni za turo.

Spletno uredništvo