Danes v Radovljici prižig prazničnih luči

Slika: www.radolca.si

Mestno jedro Radovljice bodo tudi letos okrasili z naravnim zelenjem in osvetlili s pisanimi lučkami. Letos bodo prižig lučk na Linahrtovem trgu prenesli v vaše domove. Prižig boste lahko spremljali na Facebook profilu Turizma in kulture Radovljica danes ob 17. uri. Snovalci osvetlitve so našli navdih za okrasitev v tradiciji pletarstva v Radovljici. Okrasitev so od idejne zasnove do izvedbe pripeljale Natalija Černe iz TIC Radovljica, mojstrica pletenja Tanja Legat ter floristka Sabina Šegula.

 

Pletarstvo ima v Radovljici močne korenine, saj je bila državna pletarska šola leta 1908 ustanovljena prav v Radovljiški graščini. Tam je delovala vse do leta 1935, kasneje in vse do danes pa obrt ohranjajo sicer maloštevilni mojstri te obrti. Med njimi je tudi Tanja Legat, ki se je obrti naučila od radovljiškega pletarja Marjana Golmajerja in je izdelala pleteno okrasje iz vrbja in šibja ter tudi smrečja za decembrsko okrasitev mestnega jedra, pri pletenju pa ji je pomagala tudi Petra Kunstelj.

Praznične luči letos krasijo mesto vse od parka do trga pred cerkvijo, zaradi česar bo decembrski sprehod na Linhartov trg še lepši. Kljub temu, da prireditve v tem trenutku še nismo možne, vas vabijo na sprehod v mestno jedro, če pa se epidemiološke razmere uredijo, pa bodo proti koncu meseca pripravili tudi manjše prireditve.