Človeška ribica živi tudi v Kranju

Slika: MO Kranj

Ste vedeli, da v Kranju deluje eden od dveh jamskih laboratorijev s človeško ribico na svetu? Uredil ga je jamski biolog Marko Aljančič leta 1960 v majhni jami Tular sredi mesta. Gregor Aljančič je šel po očetovih stopinjah in nadaljeval zgodbo v laboratoriju. Letos jo je še nadgradil, in sicer s sodelovanjem z Mestno občino Kranj v obliki javno-zasebnega partnerstva. Tako je Mestna občina Kranj v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Kranj ter Zavodom jamski laboratorij Tular odprla Informacijski center SOS Proteus v rovih pod starim mestnim jedrom Kranja. Gre za prvi informacijski center na svetu z belo in črno človeško ribico. Njegova naloga je ozaveščati ljudi o življenju človeške ribice in pomenu podzemne vode, kjer živi – ta je glavni vir pitne vode v Sloveniji. Vsa zbrana sredstva od vstopnic gredo v delovanje jamskega laboratorija, raziskovanje in varstvo človeške ribice ter ozaveščanje o njej.

»Ideja je stara že več kot 20 let, o tem je razmišljal že moj oče, Marko Aljančič, ki je tudi ustanovitelj jamskega laboratorija Tular. Vendar je šele sedaj nastopil pravi čas, da smo dobili sogovornika na občini, ki nam je ponudil sodelovanje tako pri idejni podpori kot finančno. Glavni namen Informacijskega centra SOS Proteus je izobraževalne in raziskovalne narave. Skozi predstavitev žive zgodbe o človeški ribici lahko center postane simbol varovanja jamske biodiverzitete in pitne vode. Ta produkt je osnovan na naravovarstvu in tudi želimo si take obiskovalce, ki sledijo trajnostnim usmeritvam, so radovedni in si želijo spoznati nekaj novega.« je povedal Gregor Aljančič, vodja jamskega laboratorija Tular.

Kot so zapisali na Mestni občini Kranj, bo raziskovalni del še naprej potekal v jami Tular, v informacijskem centru pa bodo obiskovalci izvedeli več o življenju, pomenu in varstvu človeške ribice in si jo v akvarijih tudi ogledal, tako belo kot črno. Jamo Tular in človeško ribico si boste lahko ogledali že v decembru, obljubljajo na Zavodu za turizem in kulturo Kranj.