Čas za dober film

Slabo vreme in kratki dnevi so kot nalašč, za ogled dobrega filma. Lahko si ogledate tudi filme, ki vam jih po novem ponuja kranjska knjižnica. Pobudnica projekta je Mestna knjižnica Kranj, ki je poleti 2020 v iskanju možnosti digitalne prenove knjižnične izposoje avdiovizualnih del k dialogu povabila več akterjev s področja avdiovizualne distribucije in tudi predstavnike drugih splošni knjižnic. Skupaj z zavodom Filmoteka so še isto poletje začeli razvijati projekt v okviru obstoječe platforme Baza slovenskih filmov, pri tem pa je prav Mestna knjižnica Kranj sodelovala kot testna in pilotna knjižnica. Za člane knjižnic je storitev brezplačna v okviru letne članarine. Do storitev lahko dostopajo tako, da si na portalu Baze slovenskih filmov ustvarijo brezplačen uporabniški račun in nanj povežejo svojo knjižnico, za kar potrebujejo člansko izkaznico in geslo.

Z uporabniškim računom v Bazi slovenskih filmov uporabniki poleg možnosti izposoje filmov preko knjižnice, dobijo tudi dostop do stalne zbirke brezplačnih avdiovizualnih del, trenutno jih je na voljo 163. Mnoge brezplačne vsebine lahko uporabniki najdejo tudi v rubriki Dogodki. Baza slovenskih filmov, ki sicer deluje kot spletni arhiv informacij, slikovnih in pisnih gradiv o slovenskem filmu, bo v prihajajočih mesecih nadgrajena tudi z možnostjo plačila za ogled filmov, kar bo še dodatno olajšalo dostop do slovenskih filmov in drugih avdiovizualnih del.

Projekt bo predvidoma do konca leta 2021 v testnem obdobju. V tem času bodo še dodatno izboljševali uporabniško izkušnjo, dodajali nove filme, ki jih bodo knjižnice imele možnost vključiti v svoj katalog. Želja ustvarjalcev projekta je, da se v sistem knjižnične izposoje vključijo vse splošne knjižnice v Sloveniji. Storitev je od 3. novembra na voljo tudi članom Knjižnice Domžale, za pridružitev projektu pa se že zanimajo tudi nekatere druge knjižnice po Sloveniji. Ponudbo filmov si lahko ogledate na povezavi Baza slovenskih filmov.