Brihte Kranja 2020, kar 230 mladih upov

Če bi bilo vse kot običajno, pa zaradi epidemije covid-19 ni, bi Mestna občina Kranj tudi letos na slovesni prireditvi počastila Brihte Kranja, to so odličnjaki in mladi talenti vseh vrst. V MOK so zato tokrat skupno kar 230 mladih upov Kranja nagovorili prek videa, v katerem so s svojimi mislimi in dobrimi željami poleg župana MOK Matjaža Rakovca sodelovali tudi drugi uspešni Kranjčani.

Projekt Brihte Kranja so v Mestni občini Kranj prvič izvedli pred petimi leti. Menijo namreč, da si mladi, ki dosegajo izjemne dosežke, zaslužijo javno pohvalo ter pozornost in jih želijo s tem še dodatno motivirati na njihovi nadaljnji poti. Med Brihte sodijo osnovnošolci, ki so bili odličnjaki vseh devet let, in prebojniki, to so osnovnošolci in srednješolci, ki so na državnih ali mednarodnih tekmovanjih iz znanja ali pri mladinskem raziskovalnem delu dosegli zavidljive rezultate.

Letos je v kranjskih osnovnih in srednjih šolah takih kar 230, od tega 167 vseh devet let odličnih osnovnošolcev in 63 prebojnikov. »Rad bi vam osebno čestital za to, kar vam je kljub vaši mladosti že uspelo doseči. Verjamem, da je to šele začetek. Ne bojte se biti drugačni, upajte si iskati tam, kjer ni še nihče. Dvomite in odkrivajte nove poglede in razumevanja,« jim je v videoposnetku sporočil župan MOK Matjaž Rakovec.

Sodelovali tudi drugi navdihujoči govorci

Brez oklevanja so na prošnjo MOK mlade kranjske upe z nasveti in dobro mero motivacije nagovorili tudi drugi, na različnih področjih uspešni Kranjčani: Andrej in Marija Štremfelj (alpinista, prvi zakonski par na Mount Everestu, častna občana Kranja), Boštjan Gorenc – Pižama (pisatelj, prevajalec, stand up komik, spodbujevalec branja), Sašo Stare (stand up komik, igralec, improvizator, novinar animator, moderator), novinar in režiser Toni Cahunek; Tevž Lotrič (dijak Gimnazije Kranj, zmagovalec na številnih olimpijadah iz fizike), uspešni slovenski kolesar Tadej Mohorič in smučarska tekačica Vesna Fabjan. Tudi raper Zlatko (Zlatan Čordić) je z veseljem prispeval svojo pesem Bodi dober, bodi kul za glasbeno podlago videa. »V veselje mi je, da se bo uporabila v tak namen. Na mladih svet stoji in upam, da bo vsako leto več Briht,« je odgovoril na prošnjo z MOK.

Cilj: Kranj – mladim prijazno mesto

Vsem letošnjim kranjskim talentom (poimenski seznam prilagamo v ločeni datoteki) je župan v spomin podaril knjigo Drevo želja z osebnim posvetilom, ob tem pa povedal: »Če bodo vajeti sveta prevzemali posamezniki, kot ste vi, se nam glede prihodnosti res ni treba bati. Mi pa bomo v tem času naredili vse, da boste lahko razvijali svoje talente in s svojimi rešitvami prispevali k boljšemu življenju kar v domači občini z vzpostavljanjem pogojev, zaradi katerih boste še raje živeli in delali v Kranju.«

V Mestni občini Kranj s partnerji že pet let izvajajo projekt TIP – Talenti, Inovativnost, Podjetnost, ki vključuje sistematično delo z mladimi, mentorji in učitelji v povezavi z gospodarstvom. Verjamejo namreč, da so – in bodo – kreativni in podjetni mladi dodana vrednost Kranja, zato jim bodo poskušali v čim večji meri priti naproti: s kakovostnim izobraževanjem, ki bo spodbujalo razvoj talentov, z vzpostavljanjem programov in sodelovnih (coworking) prostorov, kjer se bodo mladi podjetniki lahko kalili in delali. Ena od teh je tudi Kovačnica, ki bo kmalu prerasla v Podjetniški inkubator. Sočasno s tem bo MOK poskušala zagotoviti tudi dovolj stanovanj za mlade družine, urejeno športno in kulturno infrastrukturo ter zdravo okolje.