Bodite pozorni: Na terenu so spet tujci, ki ugodno menjajo žlebove

V Kranjski gori so sredo policisti obravnavali prijavo občana, ki je prejel sumljivo ponudbo za montažo žlebov na stanovanjski hiši. Prijavo so preverili in ugotovili, da sta dva tujca za nizek znesek ponujala menjavo žlebov. Oba so policisti izsledili in ugotovili njuno identiteto.

Osumljenca, Romuna, sta občanu dala ponudbo, ki je bila  podobna storitvi drugih dveh moških, ki sta prejšnji teden menjavo žleba ponudila občanu v Mojstrani. Storitev menjave žlebov sta kasneje tudi za  izvedla, pri čemer je končni znesek, ki ga je moral plačati, močno presegal sprejemljivo ceno.  Tudi v tem primeru sta storitev ponujala dva tujca.

Podobni primeri so se na Gorenjskem v preteklosti že pojavljali, predvsem pa storilci običajno zavajajo starejše občane. Ponujajo jim menjavo žlebov po določeni ceni, ki pa je po zamenjavi oziroma po opravljeni storitvi znatno višja od dogovorjene.

Da do takih primerov oškodovanje ne bo več prihajalo, policisti svetujejo, da predhodno preveritev ponudbe naključnih prodajalcev, akviziterjev, obrtnikov in drugih neznanih oseb ter ste do takih naključnih poslov rahlo zadržani.

“Če pravice in obveznosti strank niso vnaprej točno določene in dogovorjene, bi lahko vi, kot posameznik, takojšen posel odklonili, ponudbo pa preverili in jo sprejel naknadno, čeprav je običajno ravno obratno. Ljudje velikokrat najprej sprejmejo ponudbo, šele kasneje pa preverijo okoliščino posla ali pa so postavljeni v situacijo, ko se od njih zahteva določeno, običajno visoko plačilo in šele takrat posumijo, da so bili morda ogoljufani.” so zapisali na PU Kranj.