Bo civilna iniciativa preprečila ureditev kanjona Kokre?

Slika: Visit Kranj

Kanjon reke Kokre je naravni kanjon, ki se vije skozi mestno jedro Kranja, in mnogim prebivalcem Kranja, kot tudi turistom, predstavlja prostor za oddih v naravi, opazovanje tamkaj živečih živali, pa tudi svojevrstno atrakcijo. Je edini “mestni” kanjon v Evropi. V kanjonu najdemo tudi unikatne rastlinske vrste in drevesa, ki rastejo le na tem območju. Zaradi svoje lepote in posebnosti je bilo območje leta 1983 zaščiteno kot naravni spomenik. V preteklosti je bil kanjon precej zanemarjen, zadnjih deset let pa v Kranju na kanjon bolj pazijo in ga redno čistijo. S kanjonom imajo na Mestni občini Kranj več načrtov, ki pa motijo civilno iniciativo Varuhi kanjona Kokre.

Prihodnji teden bodo kranjski mestni svetniki odločali o predlogu podrobnega prostorskega načrta za kanjon Kokre. Kot je na svojem Facebook profilu objavil podžupan Janez Černe, gre za zaščito narave, nekako po principu Triglavskega narodnega parka. Projekt obsega ureditev krožne makadamske poti, novih lesenih brvi, naravnega kopališča, plezalne stene na temeljih mostu, ureditev manjših piknik prostorov, otroških igrišč, ter servisnega objekta s sanitarijami. Vsi posegi so po njegovih besedah v skladu z zahtevami Zavoda za varstvo narave.
Civilna iniciativa Varuhi kanjona Kokre meni drugače in nasprotuje občinskim načrtom, predvsem, kot so zapisali, novogradnji objektov za večnamenske dejavnosti ter gostinskih obratov, nasprotujejo postavitvi mobilnih objektov za namene plaže ter šotorišč, postavljanju ograj na zaščitenem območju in prireditvam na tem območju.
Kranj ima s tovrstnimi iniciativami slabe izkušnje in vsi si želijo, da bodo občinski veljaki in civilna iniciativa našli skupen jezik, saj kanjon Kokre kaže velik potencial v razvoju Kranja.