Bled: Vandalizem na kolesih

Na Bledu v zadnjem času opažajo, da na kolesih v sistemu za avtomatizirano izposojo “Bled. Green ways.” prihaja do povečanega vandalizma.

Pojavlja se, da:

  • so z električnih koles poizkušali ukrasti baterijo,
  • na kolesih, ki so zaklenjena v sistemu sedi mladina, in s tem posledično uničuje ključavnice,
  • nekdo zateguje zavore,
  • posamezniki se na električnih kolesih izživljajo na način, da kolo poženejo do maksimalne hitrosti. potem pa na silo zavirajo, kar izrablja gume.
  • poleg tega kolesa nemalokrat uporabljajo premladi, mlajši od 14 let.

Pri tem opozarjajo, da splošni pogoji dostopa in uporabe sistema za izposojo koles Bled Green Ways v Občini Bled jasno določajo, da so uporabniki storitev sistema lahko vse fizične osebe, starejše od 14 let in da je uporaba čelad v Sloveniji obvezna za vse kolesarje do dopolnjenega 18. leta starosti.

Zato prosijo vse, ki kakorkoli uničujejo sistem za avtomatizirano izposojo koles, namerno ali nenamerno, prenehajo s svojim početjem.

Popravila za škodo se krijejo iz proračuna Turizma Bled oz.posledično Občine Bled. V primeru, da se bodo kršitve še naprej pojavljale pri istih osebah, bodo primorani ukiniti posamezne račune oz. prekrške ali kazniva dejanja prijaviti Policijski postaji Bled.

Ob registraciji vsak uporabnik podpiše izjavo, da se strinja s »Splošnimi pogoji dostopa in uporabe sistema za avtomatizirano izposojo koles BLED Green Ways«, kar Turizmu Bled daje pravico, da uporabniku vsako poškodbo zaračuna po veljavnem ceniku pooblaščenega serviserja.

Na vse občane in uporabnike sistema apelirajo, da s kolesi v javni rabi in tudi ostalimi javnimi površinami ravnajo skrbno, očividce pa pozivajo, da svoja opažanja sporočijo Turizmu Bled ali prijavijo na Policijsko postajo Bled. Poskrbimo, da Bled (p)ostane podoba raja.