Aplikacija za varovanje zdravja in življenja ljudi na Covid 19 v pomoč NIJZ in prebivalstvu

Vlada se je na ponedeljkovem srečanju v razširjeni sestavi odločala o vrsti aktivnosti, s katerimi bo omejila širjenje virusa v državi. O zaključkih posvetovanja so na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 spregovorili predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

 

Mario Fafangel je podprl uvedbo aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi, saj bo v pomoč tudi epidemiologom. NIJZ je kadrovsko že na svojem maksimumu, iščejo dodatne organizacijske možnosti. Aplikacija bi bila v pomoč tudi prebivalstvu, saj bodo občani lahko ukrep koristili v  preventivne namene.

Aleš Rozman je poudaril da je med populacijo zakrožil lažni občutek, da je virus oslabel. Trenutno oboleva mlajša generacija, vendar se to lahko čez noč spremeni. Če bo število bolnih med mlado  populacijo veliko, potem bo koronavirus zašel tudi med starejše. Takrat se bo povišalo število hospitalizacij in tudi smrti.

Stanovalcev pozitivnih na Covid 19 se iz domov starejših občanov ne napoti v bolnišnico avtomatično. Premestitve se zgodijo ob pojavu okužbe v domu, da se le ta lahko prilagodi novi situaciji. V bolnišnico bodo odhajali bolniki, ki bodo to potrebovali, to so tisti, ki potrebujejo kisik oziroma napredno paliativo, ki je ne morejo zagotoviti v domu in tisti, ki imajo resne znake bolezni. Po mnenju Rozmana večina stanovalcev teh institucij – to je tri četrtine – teh resnih znakov bolezni ne bo imela in bo počakala do ozdravitve v svojem domu.

Razmere na zahodnem Balkanu se slabšajo je opozoril Jelko Kacin. Hrvaška ima dobrih 20 primerov na 10.000 prebivalcev, ima odprte meje za nekatere države, ki imajo slabo epidemiološko sliko. Nekaterih ukrepov, o katerih sta se državi dogovarjali, Hrvaška še ni začela izvajati, pričakuje se, da bi se to lahko zgodilo v tem tednu.