Prizadetim v poplavah in plazovih so priskočili na pomoč številni posamezniki na različne načine. Žal pa mediji poročajo tudi o zlorabah z opozorili, da posamezniki iz zbirnih centrov odvažajo polne avtomobile pomoči in jo nato prodajajo naprej.

Poslanka Anja Bah Žibert je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z zlorabami pomoči ob nedavnih katastrofalnih poplavah.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Pred dobrim mesecem so Slovenijo prizadele uničujoče poplave, ki so povzročile obsežno škodo po državi. V teh težkih časih in odzivu na katastrofo se je pokazala solidarnost in pripravljenost za pomoč in obnovo pri odpravljanju posledic.

Prizadetim v poplavah in plazovih so priskočili na pomoč številni posamezniki, na različne načine. Žal pa mediji poročajo tudi o zlorabah z opozorili, da posamezniki iz zbirnih centrov odvažajo polne avtomobile pomoči in jo nato prodajajo naprej. Teh je žal vedno več. Na primer, moški je iz enega od zbirnih centrov odnesel 30 lopat in ob tem zagotovil, da jih bo razdelil prizadetim, nato pa jih je 14. avgusta prodajal ob cesti v Mozirju. Poročali so tudi o primerih, ko so posamezniki izpraznili skladišče s pralnimi praški in pralnimi geli in jih prodajali naprej. To pa niso osamljeni primeri.

Na podlagi navedenih primerov je potrebno izpostaviti vprašanje koordinacije izdajanja pomoči, nadzora nad takšnimi zlorabami humanitarne pomoči. Takšne kraje humanitarne pomoči na prizadetih območjih so obsojanja vredne.

Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

1.     Ali je Vlada Republike Slovenije in pristojni organi, Policija, seznanjena z omenjenimi zlorabami in krajami humanitarne pomoči?

2.     Ali se je Policija zaradi navedenih zlorab in kraj na prizadetih območjih dodatno angažirala in kako?

3.     Koliko zlorab (kraj humanitarne pomoči, premoženja…) je Policija obravnavala na prizadetih področjih?

4.     Kaj Vlada še namerava storiti, da se oškodovancem, ki se soočajo s takšno strašno izkušnjo ne bo potrebno bati za tisto, kar jim je po omenjeni naravni nesreči sploh ostalo oziroma so prejeli kot pomoč ter se obremenjevati s  tovrstnim varnostnim vprašanjem?

 

Spletno uredništvo,

Vir: sds.si