Na Mestni občini Kranj so za pogostitev letošnjega prednovoletnega druženja z mediji izbrali prav posebne kulinarične strokovnjake. Z namenom združevanja spomina na preteklost in obuditvijo nekaterih že pozabljenih lokalnih jedi, so k sodelovanju povabili učence OŠ Simona Jenka, ki so za nas pripravili dva recepta, ki sta bila nagrajena v projektu Kuhna pa to.
Skupaj z mentoricama Ireno Hudobivnik in Ireno Pavlin, ki sta obe sta predmetni učiteljici gospodinjstva na OŠ Simona Jenka, so bili vsi v naši družbi in so povedali več o tem, kako sta recepta nastala.
“Na projekt smo se prijavili zato, ker ohranja kulturno dediščino Kranj in okolice. Naša šola ima namreč še štiri podružnice – Trstenik, Goriče, Primskovo in Center pri Prešernovem gaju in je največja šola v Mestni občini Kranj. Všeč nam je bilo, da smo iskali in raziskovali jedi, ki so bile v preteklosti prav na tem področju.” je povedala ena od mentoric in učiteljica ga. Irena Hudobivnik. V nadaljevanju je prisotnim razložila tudi, kako so se pri iskanju sestavin povezali z lokalnimi dobavitelji, kmeti v okolice šole, zato so vse prav vse dobrote lahko bile narejene iz domačih sestavin. Kot dokaz, da tudi oni podpirajo projekt, so učencem vse sestavine donirali.
Za prisotne so mladi kuharji – Klara (9. razred), Gal (7. razred), Luka (7. razred), Tamara (7. razred), Valter (7. razred) in Bine (9. razred) v šolski gospodinjski učilnici pripravili:
- Okrašene Jenkove nageljne – to je osnovno kvašeno testo s kranjsko klobaso, pečeno v mafinih, s čimer so povezali sodobnost in preteklost in
- Prešernove fige.
S posebnim ponosom je Irena Hudobivnik poudarila, da sta oba recepta njihova in da sta zaščitena, saj so učenci z raziskovanjem sami sestavili kombinacije sestavin. Kot prvi so izvirno pecivo poskusili najstrožji degustatorji – ostali učenci OŠ Simona Jenka Kranj in bili z okusi zelo zadovoljni.
Sodelovali so tudi z gostilno Kot, z gospodom Štefanom, ki je za dogodek pripravil Kranjske štruklje. Učenci so po njegovem receptu pripravili štruklje, jih predstavili na tekmovanju in zasedli 1. mesto.
Vsi so si več kot zaslužili vso medijsko pozornost, saj so bili Jenkovi nageljčki in Prešernove fige nadvse okusni.