Vlada Republike Slovenije je tretji teden v novembru razglasila za Teden slovenske hrane, s čimer nadgrajuje Tradicionalni slovenski zajtrk in poudarja pomen uživanja lokalno pridelane hrane. Prvič obeležen letos, med 11. in 17. novembrom 2024, ta teden spodbuja naročanje, nakupovanje in uživanje lokalnih pridelkov ter promocijo tradicionalnih slovenskih jedi. Pobuda prav tako izpostavlja pomen trajnostnega in zdravega prehranjevanja.

 

Mestna občina Kranj se je s podporo Zavoda za turizem in kulturo Kranj, Komunale Kranj ter Centra Stonoga pridružila tej pobudi z organizacijo dogodka Kranjsko – tržnica lokalnih dobrot, ki bo potekal v četrtek, 14. novembra 2024, med 11. in 16. uro na Slovenskem trgu v Kranju. V primeru slabega vremena bo tržnica prestavljena v avlo Mestne občine Kranj.

Na tržnici bodo lokalni pridelovalci in predelovalci hrane ponujali pestro izbiro svežega sadja, zelenjave, žit, mlečnih izdelkov, mesnih proizvodov, pekovskih izdelkov ter drugih domačih dobrot. Namen dogodka je olajšati prebivalcem in zaposlenim v Kranju dostop do kakovostnih, lokalno pridelanih živil ter spodbuditi krepitev lokalnega gospodarstva in trajnostne prehranske verige.

Organizatorji obiskovalce vabijo, da na tržnico pridejo na trajnosten način – peš, s kolesom ali z javnim prevozom. Prav tako pozivajo k odgovornemu nakupovanju, pri čemer naj obiskovalci s seboj prinesejo lastno embalažo za živila in tako pripomorejo k zmanjšanju odpadkov ter varovanju okolja.

Vabljeni, da se nam pridružite na dogodku Kranjsko – tržnica lokalnih dobrot, kjer lahko podprete lokalne pridelovalce in naredite korak k trajnostnemu prehranjevanju.

 

Spletno uredništvo

Vir: Občina Kranj