Mestna občina Kranj je spomladi odkupila 2959 kvadratnih metrov veliko zemljišče med Bleiweisovim parkom in avtobusno postajo, na katerem je stala tudi propadajoča vila, v kateri je bil nekoč vrtec. Od Ministrstva za kulturo je prejela soglasje za odstranitev objekta, kar zdaj tudi uresničuje.

Območje med avtobusno postajo Kranj in zdravstvenim domom je bilo več desetletij degradirano. Letos je Mestna občina Kranj (MOK) tam uredila največji park v mestu (površina znaša 7500 kvadratnih metrov), odkupila pa je še zemljišča proti avtobusni postaji, na katerih je stala propadajoča vila. Stavba je bila zgrajena leta 1930. Med vojno jo je zasedel nemški okupator, po vojni pa je v njej deloval vrtec Tugo Vidmar – Dom igre in dela, ki je bil prvi vrtec v Kranju in okolici. Ustanovili so ga leta 1947. Vrtec se je moral izseliti iz objekta, ker je bila stavba z denacionalizacijo vrnjena lastnikom. Po letih degradacije zemljišča in objekta ter več neuspešnih poizkusih ureditve stanja ju je kupilo podjetje Arriva.

Letošnjo pomlad je lastnica zemljišč in propadajoče stavbe postala MOK. Vrednost celotnega odkupa na podlagi izvedene cenitve je bila približno 365.000 evrov z že upoštevanim davkom na promet nepremičnin, stroški odstranitve objekta z drugimi spremljajočimi stroški (projektiranje, nadzor) pa znašajo približno 110.000 evrov.

Matjaž Rakovec, župan: »Več desetletij se na tem območju ni dogajalo nič. Veseli me, da je zdaj drugače, stvari se premikajo, degradirano območje med avtobusno postajo in zdravstvenim domom izginja. Verjamem, da nekdanji vrtec, ki ne obratuje že približno 30 let, sproža veliko lepih spominov tistim, ki so se tam učili prve besede, naredili prve korake in sklepali prva prijateljstva, a v zadnjih desetletjih je bila zgodba povsem drugačna. Veseli me, da bo ta prostor po dolgih letih znova priložnost za začetek nečesa lepega.«

Spletno uredništvo
Vir: izjava za javnost MOK