Splošna bolnišnica Jesenice na Svetovni dan varnosti pacientov 17. september vabi na dan odprtih vrat. Letošnji slogan je »Naredite prav, da bo varno!«

Cilj dneva odprtih vrat je ozaveščanje deležnikov, kako se pripraviti na njihovo vlogo pri postavljanju diagnoze – kako naj se pacient pripravi na obisk pri zdravniku, katere informacije so pomembne, kakšna vprašanja zastavljati zdravniku, da bosta obravnava in diagnoza pravilni -, na drugi strani pa o vlogi življenjskega sloga pacienta pri varnosti diagnoze.

V Splošni bolnišnici Jesenice so pripravili program aktivnosti, ki je v prilogi. Začne se ob 9.30 ter zaključi ob 14. uri. V primeru lepega vremena bo potekal pred vhodom v bolnišnico, sicer pa v pritličju stavbe B. Na stojnicah bodo preventivne aktivnosti predstavili Društvo sladkornih bolnikov Jesenice, EUROPA DONNA, ONKOMAN, Društvo bolnikov s sladkornimi boleznimi. Izvajali bodo meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka in analizo telesne sestave. Od 10. do 12. ure bodo zanimiva predavanja, namenjena vsem pacientom in njihovim svojcem.

Dan krvnih bolezni 2024

V Sloveniji bomo 21. septembra pod okriljem Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije tudi letos obeležili Dan krvnih bolezni. Društvo svojim članom, bolnikom in njihovim svojcem že 29 let nudi različno podporo, v sodelovanju z medicinskim osebjem pa tudi dodatno strokovno pomoč ter krepi odnos med bolnikom in zdravnikom, ki je zelo pomemben za uspešno zdravljenje. S številnimi aktivnostmi ob Dnevu krvnih bolezni 21. septembra 2024 želijo še bolj osvetliti področje krvnih bolezni in njihovo zdravljenje ter še povečati podporo bolnikom.

Tega dne bo v Ljubljani na Prešernovem trgu postavljena izobraževalno- informativna stojnica, kjer se bodo obiskovalci lahko srečali in pogovorili z zdravniki s področja hematologije, onkologije in transfuziologije, v dopoldanskem času bodo izvedli redni mesečni pohod (voden pohod po poteh Rimske Emone) v Ljubljani  »POHOD V RDEČEM«. V večernih urah pa bodo »V RDEČEM« zasijali tudi nekateri prepoznavni objekti po Sloveniji, med njimi tudi stavba Občine Radovljica na Gorenjski cesti 19.

Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije in Digitalni foto kljub Celje pod pokroviteljstvom Fotografske Zveze Slovenije in podjetja Roche d.o.o. razpisuje tudi javni fotografski natečaj »OSVETLIMO RDEČE, SKUPAJ PREMAGAJMO KRVNE BOLEZNI«. Razpisna tema so motivi rdeče osvetljenih objektov po Sloveniji. Najboljše tri fotografije bodo nagrajene z zlato, srebrno in bronasto medaljo FZS, ter z lepimi knjižnimi nagradami. Natečaj je objavljen na tej povezavi.

Svetovni dan znakovnih jezikov

Svetovna zveza gluhih in Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije tudi letos nadaljujeta s projektom Modra luč za znakovne jezike.  Ob svetovnem dnevu znakovnih jezikov 23. septembru sta pozvali k modri osvetlitvi javnih objektov v potrditev skupne zavezanosti k solidarnosti s skupnostmi gluhih. Svetovna zveza gluhih uporablja modro barvo od svoje ustanovitve leta 1951. Ta dan bo v modrem tudi Občina Radovljica.

Po svetu živi okoli 75 milijonov gluhih, v Sloveniji 1500, od tega je okoli tisoč uporabnikov slovenskega znakovnega jezika, kot prvega, maternega jezika. Slovenija je prva država na svetu, ki je v najvišji pravni akt, ustavo, vpisala jezik gluho-slepih, ter peta država v Evropski uniji in dvanajsta država na svetu, ki je v ustavo vpisala znakovni jezik. Kljub temu se gluha skupnost še vedno bori, da bi država zagotovila sistemski razvoj in financiranje slovenskega znakovnega jezika ter da bi gluhi otroci imeli možnost se učiti v svojem maternem jeziku, ki je znakovni jezik.

Spletno uredništvo
Vir: Občina Radovljica