Mestna občina Kranj obvešča vse svoje občanke in občane, da je sprehajalna pot v kanjonu reke Kokre, ki je bila zaradi v neurju podrtega drevja in poškodovanih varovalnih ograj mestoma neprehodna in nevarna, ponovno odprta za obiskovalce.

Mestna občina Kranj (MOK) je v začetku julija zaradi v neurju padlega drevja zaprla krožno pot v kanjonu reke Kokre. Zaradi specifičnih spravilnih razmer – kanjon Kokre je zavarovan kot naravni spomenik državnega pomena, zaradi česar je bila izvedba sanacije po neurju prilagojena režimu varovanja tega geomorfološko in ekološko edinstvenega območja – in kasneje na novo padlega in z višjih predelov Kokre naplavljenega drevja, je bilo čiščenje in spravilo lesa izjemno zahtevno. Delo so oteževali tudi številni naključni sprehajalci, ki kljub oznakam in zapori niso spoštovali prepovedi gibanja na tem območju, s tem pa ogrožali svojo varnost in varnost gozdarskih delavcev.

Z območja kanjona so izvajalci gozdarskih del odstranili več kot 50 dreves, predvsem listavcev. Poleg padlega drevja so požagali tudi nekatera bolna in zaradi ujeme oslabljena drevesa na pobočju nad stopniščem, ki v kanjon vodi iz mestnega jedra. Hlodom, ki zaradi poškodb v ujmi niso bili primerni za nadaljnjo lesno predelavo, so spremenili namembnost in jih obžagali tako, da bodo na njih lahko posedali sprehajalci. Na novo urejena sonaravna kotička za počitek sta pri mostu na Huje in ob vhodu v kanjon iz starega mestnega jedra.

Zamenjali so tudi dotrajani leseni podest pod stopniščem iz mestnega jedra in tam, kjer je bila varovalna ograja poškodovana, lesene dele nadomestili z novimi.

»Izgled kanjona Kokre je po ujmi in opravljeni sanaciji nekoliko drugačen. Verjamem, da bodo obiskovalci kanjona to razumeli. Varnost sprehajalcev je na prvem mestu. Strokovne službe so ob ogledu kanjona opazile še nekaj večjih dreves jesena, ki so bolna. Odmirajo zaradi jesenove bolezni, ki je razširjena na širšem območju Gorenjske. Stanje dreves v kanjonu Kokre bomo skrbno spremljali in pravočasno ukrepali, da bo zeleni kotiček narave v mestu še naprej varen in prijeten prostor za vsakodnevni oddih,« je povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Spletno uredništvo
Vir: MOK