Mestna občina Kranj je z Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa dosegla dogovor, da bo ta okrepila novi vozni red na medkrajevnih linijah Kranj–Besnica in Kranj–Podreča.

V Besnico bo tako vozil avtobus tudi ob 15.35 in 20.25, za tistega ob 22.10 pa občina še čaka potrditev. Za linijo Kranj–Podreča si je občina pri Družbi za upravljanje javnega potniškega prometa izborila tri dodatne odhode; iz Podreče bo avtobus proti Kranju odpeljal tudi ob 6.25, iz Kranja v Podrečo pa še ob 13.30 in 22.05. Dopolnjen vozni red bo veljal od 22. julija naprej.

Kot smo že komunicirali, avtobusni prevoznik Arriva od začetka meseca zaradi uvedbe novih koncesij Ministrstva za okolje, podnebje in energijo oziroma Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) liniji mestnega potniškega prometa 8 (Kranj–Podreča) in 12 (Kranj–Besnica) opravlja v okviru medkrajevnih povezav. Mesečne vozovnice so pri tem ostale veljavne, prav tako je ostala enaka cena prevoza. Z novimi voznimi redi, ki jih je uvedel DUJPP, pa so se razredčile možnosti potovanja na obeh medkrajevnih linijah, kar pomeni, da gre zadnji avtobus iz Kranja v Besnico ob 14.30. Mestna občina Kranj (MOK) se je na to temo sestala z DUJPP in dosegla dogovor za dva dodatna termina odhodov iz Kranja v Besnico, za tretjega, dodatnega večernega, še čakajo potrditev. Prav tako je MOK zagotovila tri dodatne odhode za Podrečo – jutranjega proti Kranju ter popoldanskega in večernega iz Kranja.

MOK je na DUJPP naslovila tudi prošnjo o ustreznem jutranjem odhodu za šolarje proti Kranju na liniji Kranj–Pševo–Planica. Krajevna skupnost Jošt je pozdravila pogostost avtobusov med tednom v poletnem urniku, saj jih v preteklosti ni bilo. Opozorila pa je na novi jutranji odhod s Planice proti Kranju (ob 6.45, prej ob 6.10), ki preprečuje srednješolcem pravočasen prihod v šolo, prav tako dijaki ne bodo mogli ujeti avtobusov za Škofjo Loko in Strahinj. Odhod ob 5.30 je veliko prezgoden, hkrati pa nepovezan z vlakom proti Ljubljani. Predlagajo še, da se namesto ene dopoldanske povezave v vozni red umesti dodaten poznopopoldanski odhod iz Kranja proti Planici (ob 17.20).

Matjaž Rakovec, župan MOK: »MOK za to, da ohranja nizko ceno prevozov, prek DUJPP subvencionira tudi medkrajevni liniji potniškega prometa. Težave z novimi voznimi redi imajo po celotni državi. Povsem razumem jezo občanov. Hkrati pa me veseli, da smo z DUJPP dosegli dogovor o dodatnih voznih redih – tako za Besnico kot Podrečo. Zdaj nas čakajo še pogajanja za vozni red proti Joštu kot tudi z Arrivo za novo koncesijsko pogodbo za mestni potniški promet.«

MOK si prizadeva, da bi kljub močno zaostrenim pogojem ohranila dostopnost mestnega potniškega prometa najširšemu številu občank in občanov. Cena dnevne vozovnice za mestni promet tako ostaja en evro, mesečne pa zgolj deset evrov, kar pomeni, da mora MOK za kritje vseh stroškov, ki jih ima avtobusni prevoznik, nameniti znatna finančna sredstva, to pa močno bremeni proračun. Leta 2023 je MOK koncesionarju namenila skoraj 1,4 milijona evrov. Zaradi neprestanega zviševanja stroškov, ki jih prikazuje avtoprevoznik, se bodo tudi stroški mestnega proračuna v prihodnje samo še poviševali.

 

Spletno uredništvo
Vir: MOK izjava za javnost