Na Jesenicah omejujejo promet na lokalnih cestah

Slika: Občina Jesenice

Turistična sezona in prazniki v sosednji Avstriji, ko so vozniki kamionov obstali na avtocesti pred predorom Karavanke, so na jeseniških občinskih cestah, ki so jih turisti lani najpogosteje uporabljali za obvoz, povzročali veliko gnečo na lokalnih cestah in s tem grenili življenje prebivalcev Jesenic in okolice. Zato je letos Občina Jesenice postavila nove prometne znake, ki prepovedujejo promet za motorna vozila, razen za lokalni promet. Na državnih cestah bo v dogovoru z Občino Jesenice v kratkem enako storila tudi država.

Občina Jesenice je po lanski sezoni poletnih prometnih zastojev skozi Jesenice že pred nekaj meseci začela z usklajevanjem aktivnosti, ki bodo pripomogle k temu, da bo teh letos čim manj. Tako je Občina Jesenice pred kratkim na lokalnih cestah, ki so jih turisti lani najbolj pogosto uporabljali za obvoz, postavila nove prometne znake, ki prepovedujejo promet za motorna vozila, razen za lokalni promet, v kratkem pa bo Direkcija RS za infrastrukturo podobne znake, ki bodo prepovedovali zavijanje na lokalne ceste, postavila še na državni regionalni cesti R2 skozi Jesenice. Pod lokalni promet sodijo motorna vozila, ki jih uporabljajo osebe, ki imajo na tem območju izhodišče ali cilj, vozila, ki katerih vozniki oziroma lastniki imajo na tem območju stalno ali začasno prebivališče, normalno bodo lahko seveda vozila tudi dostavna vozila, komunalna vozila, avtošole itd.
S postavitvijo znakov Občina Jesenice želi sprostiti pritisk na lokalne ceste, ki bodo ostale namenjene le lokalnim prebivalcem, tranzitni promet pa bo speljan le po eni poti skozi Jesenice. Na Občini Jesenice se trudijo, da bi znake vključili tudi v Googlov navigacijski sistem, kar bo pomenilo, da bo turiste že sam navigacijski sistem opozoril, da ta pot ni dovoljena za obvoz, dodatni nadzor pa bodo v največji možni meri izvajali tudi redarji in policisti.

Postavljeni prometni znaki in vnos v navigacijski sistem pa ni edini ukrep, ki je bil z namenom obvladovanja prometnih zastojev skozi Jesenice uveden pred letošnjo turistično sezono – dogovorjene aktivnosti v sodelovanju z DARS in policijo namreč tečejo tudi v smeri pravočasnega omejevanja izvoza z avtoceste na izvozu Jesenice – vzhod pri Lipcah v smeri Jesenic ter razmeram prilagojenim usklajevanjem oblike nadzora državne meje z avstrijskimi varnostnimi organi. Ker se novost šele uvaja, bo zagotovo tudi letos potrebno nekaj potrpljenja in strpnosti lokalnega prebivalstva, so še sporočili iz jeseniške občine.