Tako moške kot ženske lahko doleti hormonsko neravnovesje. Simptomi so lahko vidni pri telesni teži, kot utrujenost, nespečnost, depresija, nihanje razpoloženja in težave s plodnostjo. Če hormonskega neravnovesja v telesu ne zdravimo, lahko to privede do bolezni.

Tukaj je sedem eteričnih olj urejanje za hormonskega neravnovesja:

1. Timijanovo olje

Raziskave so pokazale, da ima timijanovo eterično olje koristni učinke na povečano proizvodnjo progesterona. Mnogi moški in ženske imajo nizko prizvodnjo progesterona. Nizke vrednosti so bile povezane z neplodnostjo in depresijami.

2. Žajbljevo olje
Študija je pokazala, da je inhalacija žajbljevega olja zmanjša raven kortizola za 36%, medtem ko se poviša raven ščitničnega hormona. Žajbljevo olje vpliva na znižanje kortizola in ima anti-depresiven učinek na izboljšanje razpoloženja.

3. Olje sandalovine
To olje je zelo učinkovito pri uravnoteženju testosterona pri moških in ženskah. Olje sandalovine je je naravni afrodiziak, ki poveča libido.

4. Sivkino olje
Sivka ima številne koristne lastnosti, med drugim tudi sposobnost, da pomaga pri urejanju ravnovesja hormonov v telesu. To olje je primerno tudi za lajšanje bolečin, za tiste, ki trpijo zaradi trebušnih krčev, povezanih z menstruacijo. Eden od simptomov PMS ali hormonskega neravnovesja so čustvenost ali depresija brez očitnega razloga. Olje sivke dokazano zmanjšaj stresa in depresijo.

5. Olje limonske trave
Jajčniki proizvajajo tako estrogen kot tudi progesteron. Ko ti hormoni niso uravnoteženi, se lahko pojavijo različni simptomi, kot so npr. PMS, neplodnost in boleči ali nepravilni menstrualni cikli. Nizozemska raziskava je pokazala, da lahko spojine v limoninih olupkih izboljšajo jetrne funkcije – vključno s pravno ureditvijo hormona – z znižanjem holesterola v jetrih. Eterično olje limonske trave vsebuje te iste spojine, zato mu daje naravno sposobnost, da uravnava hormone.

6. Olje mirte
Število ljudi, ki trpijo zaradi bolezni ščitnice, je vse več, vendar pa jih vsaj 60% svoje motnje na zaveda. Ščitnica nadzoruje pomembne funkcije v telesu, vključno z metabolizmom in temperaturo telesa. Mirtino olje ima sposobnost, da simulira delovanje ščitnice. Študije so pokazale, da lahko mirtino olje vzpostavi ravnotežje in normalizira hormonska neravnovesja v ščitnici, kot tudi v jajčnikih.

7. Olje bazilike
Nadledvične žleze so odgovorne za to, kako posameznik obvladuje vsakodnevni stres. Kortizol je izdelan v nadledvičnih žlezah. Eterično olje bazilike izboljša naravni odziv telesa – tako fizični kot tudi čustveni stres. Uporaba bazilike povzroči zmanjšanje splošnih simptomov stresa, zmanjša težave s spanjem, izčrpanost in pozabljivost.

Kako uporabljati eterična olja pri hormonske neravnovesju
Zmešajte nekaj kokosovega olja z eteričnim oljem in ga vtrite na različne dele telesa. Tako se bo eterično olje absorbiralo v telo skozi kožo.

Opozorilo: Uporaba olj ni nadomestilo za uradno medicino. V primeru težav se posvetujte z zdravnikom.

G.T.