57. Čipkarski dnevi v Železnikih

Fotografija: Andrej Tarfila

V Železnikih se bodo od srede, 26. junija do nedelje, 30. junija 2019 odvijali tradicionalni 57. Čipkarski dnevi, ki bodo letos potekali pod sloganom EVROPSKE MANJŠINE: NAŠA DEDIŠČINA, JEZIK, TRADICIJA BOGATIJO NAŠO SKUPNO EVROPSKO KULTURO.

Organizator dogodka Turistično društvo Železniki tudi letos pripravlja pester in raznolik program namenjen vsem generacijam.

V petek, 28. junija bo potekal že tradicionalni Rally Železniki, zvečer ob 20. uri pa bo v okviru občinskega praznika v Športni dvorani Železniki potekala Slavnostna akademija s podelitvijo priznanj Občine Železniki.

Sobota, 29. junija bo postregla s pestrim kulturnim, etnološkim in športnim programom. Že v jutranjih urah bo potekal Rally Železniki, v dopoldanskih urah bo v okviru projekta Evropske manjšine Gostišče Macesen v Sorici gostil zanimivo in strokovno mednarodno konferenco. Sogovorniki na konferenci bodo: prof. dr. Dejan Valentinčič, strokovnjak za sodobne migracijske tokove in manjšinsko pravo, dr. Valentin Inzko in Nanti Olip iz Narodnega sveta Koroških Slovencev, poslanec Državnega zbora na Madžarskem Imre Ritter (odgovoren za nemške manjšine na Madžarskem) in poslanka Državnega zbora na Madžarskem Erika Koles Kissne (odgovorna za slovensko manjšino na Madžarskem), Stane Revinšek iz Belgije in sorojak dr. Miha Markelj, velik poznavalec zgodovinskih povezav med občinama Innichen in Železniki.

Za vse nogometne navdušence bo v Njivici potekala tradicionalna tekma ledik proti oženjenim, najmlajše bo pred plavžem zabaval čarodej Toni, ob zori pa bodo dekleta in fantje z Železnikov v starem mestnem delu uprizorili ljudski običaj »pobiranje kranceljnov«. Sledil bo nastop pihalnega orkestra iz pobratenega mesta Lepoglave ter domačega Pihalnega orkestra Alples Železniki. Večer bo pred plavž prinesel ubrane zvoke, ki jih bodo izvajali 3= pjančki ter ansambel Zvita feltna.

Nedelja, 30. junij bo osrednji praznik čipke, dan bo namenjen tudi sejemski ponudbi in tržnici v starem delu Železnikov. Od 11. ure dalje bodo na različnih lokacijah v starem delu mesta zaigrali glasbeniki Glasbene šole Škofja Loka, klekljarice pa bodo ob punklju prikazovale izdelovanje čipke. V Lovskem domu bo na ogled lovska razstava ter degustacija divjačinskega golaža. Pred plavžem bodo od 12. ure dalje plesale folklorne skupine, jubilejnih 40 let Pihalnega orkestra Alples Železniki pa bo obeleženih z nastopi več pihalnih orkestrov. Nedeljsko popoldne bo ob 15. uri postreglo s vseslovenskim tekmovanjem otrok in odraslih v klekljanju, pri plavžu pa si bodo obiskovalci lahko skovali žebelj. Sledila bo podelitev priznanj in nagrad najboljšim, petdnevno dogajanje pa se bo zaključilo s povabilom na ples z ansamblom Saša Avsenika.