50. Šuštarska nedelja

 

Šuštarska nedelja je prireditev z dolgoletno tradicijo in na ta dan Tržič obišče skoraj 10 000 obiskovalcev iz cele Slovenije, pa tudi iz sosednjih držav. Na številnih stojnicah trgovci razstavljajo svoje izdelke. Istočasno se ves dan se odvijajo različne kulturne, zabavne in etnografske prireditve, tržiški gostinci pa vas ta dan pričakujejo s pravim šuštarskim kosilom in tržiškimi bržolami.

Slovenska šuštarska industrija res ni velika, vendar pa izdelujejo kvalitetne čevlje. Šuštrasko nedeljo potrebuje Tržič, potrebujejo jo Tržičani, potrebujejo jo čevljarji. Na ta način se ohranja znanje, tradicija, ki sta se nabrala skozi stoletja.

  • KAJ: 50. Šuštarska nedelja
  • KDAJ: 3. september 201
  • KJE:  Tržič
  • Organizator: Občina Tržič in Turistično društvo Tržič

Letošnja Šuštarska nedelja bo že 50. po vrsti, zato so organizatorji letošnje petdesete Šuštarske nedelje sklenili, da ob tem častitljivem jubileju slovenskega čevljarstva omogočijo vsem slovenskim čevljarjem oziroma izdelovalcem obutve (vseh vrst) BREZPLAČNO stojnico oziroma brezplačni razstavno-prodajni prostor na tej prireditvi.

Vsak prijavljeni izdelovalec obutve (modne, športne, ortopedske obutve, copatov idr.) bo na 50. Šuštarski nedelji imel na »šuštarskem placu« v starem mestnem jedru Tržiča postavljeno brezplačno stojnico z oznako »Slovenski šuštar«.

IZ PRETEKLOSTI

Šuštarska nedelja se je razvila iz tržiških sejmov. Tržič je namreč leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili številni sejmi, od katerih sta bila najpomembnejša Andrejev sejem pred Miklavžem in sejem kmečkih izdelkov na Angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru). Na ta dan so bili vsako leto šuštarski vajenci – »jungri« sprejeti med pomočnike – »ksele«. Ta običaj, ki so mu pravili »frajšprehunga« so zaključili s sejmom in nazadnje tudi z veselico, kjer so pozabili na celodnevno delo na nizkih trinogih stolčkih in šuštarski luči na »gauge«.

Gre za prireditev, ob kateri takoj pomislimo na Tržič in zaradi katere je Tržič poznan tudi izven naših meja. Prireditev je bila nekdaj močno vezana na Peko, kar je vplivalo tudi na samo prireditev, ki se je že začela kazati pri sami prireditvi. Šuštarska nedelja se namreč vrača h koreninam, ko je bila predvsem sejem s poudarkom na čevljarstvu, vendar so se prodajali tudi drugi izdelki. Ko rečemo sejem, pomislimo ne le na prodajo izdelkov, ampak tudi na dan veselja, sproščenosti, zabave.