Razmere na cesti zahtevajo previdnost, voznica se je zgodaj zjutraj že prevrnila na streho

Slika: PU Kranj

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel 9 obvestil o prometnih nesrečah, 5 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu, zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli eno vozilo.

Razmere na cesti

Praktično povsod na Gorenjskem se sneg oprijema vozišča, večinoma – razen na višjih predelih (Ljubelj, Jezersko itd.), gre za voden sneg oziroma plundro, ki bistveno podaljšuje pot ustavljanja in ustvarja pojav akvaplaninga.

Ponekod je možen tudi nastanek ledenih plošč – trd, zbit sneg. Trenutno zelo močno sneži, vozne razmere pa so zahtevne. Vozniku to upoštevajte, zato:

  • vozite počasneje, bolj previdno,
  • pazite predvsem pri hitrosti vožnje, varnostni razdalji, vožnji skozi ovinke ter na križiščih, krožiščih in prehodih za pešce,
  • izogibajte se tudi prehitevanjem in naglemu zaviranju,
  • vozila naj bodo očiščena,
  • na pot pa se ne odpravljajte brez zimske opreme.

Pred začetkom vožnje vozniki preverite še razmere na cestah. Pazite tudi pešci, ki ste v aktualnih razmerah lahko hitro spregledani.

Danes okoli 6. ure je med Bohinjsko Bistrico in Brodom voznica z osebnim avtomobilom zapeljala s ceste in se prevrnila na streho. Na cesti je bil voden sneg, voznica pa je nadzor nad vozilom izgubila med vožnjo skozi ovinek.

Dvakrat poškodbe pešcev

Na območju Kranja sta se v razmiku 12 ur zgodili dve prometni nesreči z udeležbo pešcev.

  • Včeraj okoli 18.30 je voznik z osebnim avtomobilom v Predosljah, med umikanjem nasproti vozečemu avtomobilu, trčil v peško, ki je hodila ob vozišču.
  • Danes od okoli 7.15 pa policisti obravnavajo še nesrečo z udeležbo peške v Kranju.

V obeh primerih je bila vidljivost zaradi aktualnih razmer – dežja včeraj ter snega danes, in teme slabša. To so okoliščine, ki povečujejo nevarnost za udeležbo v nesrečah in za spregled pešcev.

Vozniki pa naj povsod, kjer lahko pričakujejo pešce vozijo zelo previdno, ti pa naj nosijo svetla in raznobarvna oblačila, uporabljajo naj odsevna telesa in naj tudi sami poskušajo predvideti ravnanja drugih udeležencev.” opozarja mag. Bojan Kos s PU Kranj.

Vlom

Jeseniški policisti so včeraj obravnavali prijavo vloma v stanovanjsko hišo na Ulici heroja Verdnika iz katere je bila v zadnjih nekaj dneh odtujena zlatnina, na Cesti maršala Tita na Jesenicah pa je storilec iz izložbe prodajalne odtujil očala.