Pregled dogajanja: Vlomi, kraja smučarske opreme

vir:polizei.at

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel šest obvestil o prometnih nesrečah in po eno prijavo o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in v zasebnem prostoru.

Trije vlomi na Gorenjskem 

 • Iz ponedeljka na torek je bilo na Blejski cesti v Lescah vlomljeno v stanovanjsko hišo,
  odtujena je bila zlatnina.
 • Na Zgornji Sorici je bilo z razbitjem stekla opoldan vlomljeno v osebni avtomobil, ukradeno je bilo orodje.
 • Včeraj prekon dneva pa je bilo  vlomljeno še v stanovanjsko hišo v Svetem duhu na
  škofjeloškem območju, storilec je ukradel zlatnino in denar.

Policisti svetujejo

 • Izvajajte vsaj osnovne ukrepe za varovanje lastnine. V primeru stanovanjskih objektov je to poleg doslednega zaklepanja vrat in zapiranja oken tudi ustrezno shranjevanje dragocenosti in denarja, ki ga v večjih količinah raje ne hranite doma, ter ustvarjanje videza, kot da je nekdo doma.
 • Te ukrepe lahko učinkovito dopolnite s tehnični pripomočki za varovanje objektov (alarmi, zagozde, senzorske luči, kamere itd.).
 • Ker so tarča tatov tudi predmeti v vozilih, v njih odsvetujejo odlaganje oziroma
  puščanje vrednih stvari, saj so storilcu praktično na dosegu roke in tako zelo hitro dosegljivi. Večinoma so odtujene denarnice, telefoni, računalniška oprema, torbice, orodje itd.
 • Na svojem območju bodite pozorni na ustavljena ali parkirana vozila, ki ne sodijo v vaše okolje in se vam zdijo sumljiva. Zabeležite si registrsko številko, znamko, tip in barvo vozila ter morebiten opis oseb, ki ga uporabljajo.
 • Prav tako bodite pozorni na sumljive osebe, ki s svojim obnašanjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbujajo sum, da bodo storile oziroma da izvršujejo ali so storile kaznivo dejanje.

Vse te informacije so policiji lahko v pomoč pri zagotavljanju varnosti in preiskovanju kaznivih dejanj. Zato jih prosimo sporočite na interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Pet prijav tatvine smuči

Kranjskogorski policisti so v zadnjih nekaj dneh sprejeli pet prijav tatvin smučarske opreme. V štirih primerih so bile smuči odtujene na območju smučišča, v še enem primeru pa je storilec tatvino izvršil v hodniku turističnega objekta. V vseh primerih je bila oprema brez nadzora lastnikov.

Tatvino v turističnem objektu so policisti preiskali, za dejanje pa bodo storilca kazensko ovadili. Smučarska oprema je bila vrnjena oškodovancu.

Pazite na svojo smučarsko opremo oziroma je ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, prav tako pa pazite na druge vredne predmete, ki jih imate s sabo. Pred začetkom smučanja policisti zato predlagajo popis in fotografiranje opreme zaradi prepoznave v primeru tatvine. Kranjskogorski policisti v preventivne namene že več let uporabljajo (neobvezujoč) obrazec, ki je priložen.

Vir: PU Kranj