Pregled dogajanja: Številne nesreče, dve s poškodbami, dve zaradi alkohola. Požari. Plezalec padel med plezanjem na slapu.

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih dveh dneh sprejel:

 • 13 obvestil o prometnih nesrečah,
 • pet prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter šest v zasebnem prostoru,
 • s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje
  stvari in ponareditev denarja.

Kriminalisti so obravnavali še tri požare, dve nesreči na smučiščih in eno v gorah, zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja pa so zasegli dve vozili.

Prometne nesreče

Gorenjski policisti so v minulih dveh dneh obravnavali 13 prometnih nesreč, med njimi dve s telesnimi poškodbami in dve, ki sta jih povzročila voznika pod vplivom alkohola.

 • V petek popoldan je voznik v Škofji Loki na prehodu za pešce trčil v pešca in ga telesno poškodoval.
 • V Kranju pa je voznik zaradi neprilagojene hitrosti trčil v avtomobil pred njim, ki se je ustavil pred prehodom za pešce. Lažje se je poškodoval voznik udeleženega avtomobila.

Prehodom za pešce se približujte z zmanjšano hitrostjo, na zadostni varnostni razdalji do vozil pred sabo in previdno. Pešcem odstopite prednost, omogočite jim varno prečkanje in upoštevajte, da pri praktično pri vsakem trčenju pri pešcih nastanejo telesne poškodbe, pri čemer stopnja poškodb narašča s hitrostjo.

Po nekaterih podatkih trčenja pri 40 km/h ne bi več preživel 6-letni otrok, pri 50 km/h bi bilo trčenje usodno za10-letnega otroka, pri 60 km/h pa za odraslo osebo.

Nesreči zaradi alkohola na gorenjski avtocesti

 • V petek dopoldan je voznik zaradi kombinacije neprilagojene hitrosti in alkohola (0,87 mg/l) trčil v tovorno vozilo.
 • Danes ponoči pa so  policisti na območju Železnikov obravnavali prometno nesrečo s pobegom. Povzročitelj nesreče je bil obravnavan, preizkus alkoholiziranosti pa mu
  je pokazal rezultat 0,78 mg/l alkohola. Policisti so voznika pridržali in ga obravnavajo zaradi povzročitve nesreče in kršitev javnega reda in miru, ki ga je kršil med obravnavo prometne nesreče.
Slika: PU Kranj

Vsaka vožnja pod vplivom alkohola vodi in povzroča nevarne situacije in je razlog za hude prometne nesreče, kjer velikokrat nastradajo predvsem povsem nedolžni udeleženci. Krivci za to so prepogumni udeleženci, ki v rokah takrat dobesedno držijo škarje in platno, ker mislijo, da v takem stanju še vedno lahko vozijo. Dejstvo pa je, da tega nikakor in nikoli niso sposobni!

Vozite trezni!

Požari

Policisti so obravnavali tri prijave požarov, v vseh treh primerih so zagorele saje v dimnikih. V dveh požarih materialna škoda ni nastala, v enem pa je prišlo do manjšega ožiga ostrešja ob dimniku in s tem manjše materialne škode.

Kriminaliteta

V petek popoldan so kriminalisti v Žireh obravnavali poskus vloma v stanovanjsko hišo, zvečer pa vlom v osebni avtomobil pod Joštom v Kranju. Storilec je vozilo pregledal, odtujil ni odtujil ničesar.

Druge nesreče

V minulih dveh dneh so policisti obravnavali dve nesreči na smučiščih in eno na težje dostopnem terenu.

 • V enem primeru nesreče na smučišču je smučar padel zaradi zdrsa smučke.
 • V drugi nesreči pa sta trčila dva smučarja.
 • V Krnici je med plezanjem na slapu v navezi padel ledni plezalec in se poškodoval. S kraja ga je odpeljal vojaški helikopter.