Pregled dogajanja: Prometna nesreča s poškodbami, vlomi in požar

vir:gelbeseiten.de

Gorenjski  operativno  komunikacijski  center  je v zadnjih 24 urah sprejel:

 • šest  obvestil  o prometnih nesrečah,
 • po tri prijave o kršitvah predpisov o javnem  redu  in  miru  na javnem kraju ter v zasebnem prostoru,
 • s področja kriminalitete  pa  o  sumih kaznivih dejanjih tatvina, vlom in poškodovanje
  tuje stvari.

Nesreča  s  poškodbami

V Lescah je voznica zaradi nepravilne strani vožnje včeraj  zapeljala  s ceste in se telesno poškodovala. Okoliščine kažejo, da je  bila  v  nesreči  udeležena  sama.  Proti  njej  policisti  zato vodijo prekrškovni postopek.

Kriminaliteta

 • Na  Fužinski  cesti na Jesenicah je neznani storilec včeraj ponoči poskušal vlomiti v trgovino.
 • Jeseniški  kriminalisti  so  včeraj  okoli  17.20  obravnavali tudi prijavo tatvine  oblačil iz športne trgovine, ki sta jo izvršila dva storilca. Eden je  bil  do  izvršitve tatvine na invalidskem vozičku, ki ga je med pobegom pustil na kraju. Storilca sta po tatvini stekla s kraja.
 • Na  Grencu pa si je storilec okoli 18. ure prilastil vrečko z denarnico, ki je bila odložena v nakupovalnem vozičku. Denarnice imejte vedno pri sebi in jih  na  javnem  kraju  ne  puščajte  na mestih, ki so dosegljive drugim. Priložnost dela tatu in tat jo bo izkoristil!

Požar

Na  Dovjah  je  včeraj  opoldan  zagorelo drevo. Ogenj so pogasili gasilci. Okoliščine kažejo,   da   je   drevo  verjetno  zagorelo  zaradi  uporabe pirotehnike. Materialna škoda ni nastala, ogrožen ni bil nihče.

Ko  boste  smučali,  upoštevajte  pravila

Gorenjski policisti so v zadnjih nekaj dneh že obravnavali nekaj nesreč na smučiščih. V dveh primerih je šlo za  trke  med  smučarji, v enem primeru pa za padec. Statistika iz lanskega leta  kaže,  da  so  hude  poškodbe  nastale  v  približno polovici nesreč.
Tveganje  za  hujše  poškodbe  so  zato  precejšnje,  ga  je  pa  mogoče  v kombinaciji  z  zaščitno smučarsko opremo zelo zmanjšati z varnim smučanjem in upoštevanjem pravil.

Slika: PU Kranj

Do nesreč je lani večinoma prihajalo zaradi neizkušenosti in neznanja, precenjevanja znanja smučanja, vse v kombinaciji s prehitrim smučanjem ter nepozornostjo in nepazljivostjo. Zato:

 • Prilagodite  hitrost  in  način  smučanja  svojem izkušnjam, telesni pripravljenosti,  snežni  podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram.
 • Posebej pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajte pa le na označenih in urejenih smučarskih progah.
 • Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča in naj ne hodi po smučarski progi.
 • Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke do dopolnjenega 14 leta, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle.
 • Smučanje pod vplivom alkohola ali drog je prepovedano.

Smučarji poskrbite tudi za svoje stvari in premoženje na in ob smučišču. V vozilu ne puščajte vrednih stvari, s sabo pa imejte samo tisto, kar nujno potrebujete. Popiši tudi svojo opremo.

Vir: PU Kranj