Pregled dogajanja: Ponovno trčenje v pešca.Vlomi v vozil, osumljenci prijeti.

Slika: Pixabay

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel:

  • štiri obvestila o prometnih nesrečah,
  • tri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter dve v zasebnem prostoru,
  • s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj vlom in ponareditev denarja.

Ponovno trčenje v pešca

Prejšnji teden so gorenjski policisti do petka obravnavali tri prometne nesreče z udeležbo štirih pešcev, ki so bili spregledani na prehodih za pešce. V petek je bil na prehodu za pešce zbit še peti pešec, včeraj pa ponovno dva, ki sta bila na prehodu za pešce spregledana v Kranjski Gori. Vanju je trčila voznica, medtem, ko je tretji pešec tik pred vozilom odskočil stran in se tako izognil trku. Pešca sta po podatkih policije utrpela lahke telesne poškodbe.

V vseh nesrečah so bili povzročitelji vozniki ali voznice, ki jih policisti zato ponovno pozivajo, naj se prehodom za pešce približujejo z zmanjšano hitrostjo, na zadostni varnostni razdalji do vozil pred njimi in previdno. Pešcem naj odstopijo prednost, omogočijo varno prečkanje in upoštevajo, da ima praktična vsako trčenje vanje posledice v obliki različno hudih poškodb, pri čemer stopnja poškodb narašča s hitrostjo.

Po nekaterih podatkih trčenja pri 40 km/h ne bi več preživel 6-letni otrok, pri 50 km/h bi bilo trčenje usodno za 10-letnega otroka, pri 60 km/h pa za odraslo osebo.

Ne glede na izpostavljene dogodke, ne bo odveč tudi opozorilo pešcem, naj cesto prečkajo šele takrat, ko se prepričajo, če to lahko varno storijo.

Vlomi

Včeraj ponoči je bilo na območju Žirovnice vlomljeno v gostinski lokal in odtujen manjši znesek denarja.

Vlom v vozila, prijeti osumljenci

V petek so kriminalisti prijeli pet osumljencev, ki so ta dan popoldan pod Joštom vlomil v dva osebna avtomobila. Iz enega vozila so odtujili denar, iz drugega pa ničesar, ker v njem ni bilo nič vrednega.

Osumljence so kriminalisti pridržali za čas zbiranja obvestil, zasegli pa so jim tudi vlomilsko orodje. Iste osebe so utemeljeno osumljene tudi štirih drugih vlomov v vozila iz četrtka, ki so bili izvršeni v Povljah in Naklem ter prav tako pod Joštom. Iz treh vozil v četrtkovih vlomih je bil odtujen denar in manjše stvari. Za dejanje bodo kazensko ovadeni.

V vozilih ne puščajte vrednih stvari, ker so lahko in zelo hitro dosegljive tatovom, pri čemer stekla na in zaklenjena vrata zanje niso nobena ovira. Ko storilec odpre vozilo, vsakič pregleda notranjost in odtuji, kar je vredno, na kraju pa pusti razmeroma malo sledi. Iz delovnih vozil je običajno odtujeno orodje, iz osebnih pa največkrat denarnice in denar. Zato teh stvari ne puščajte v vozilih, tudi na skritih mestih ne, in zanje ustrezno poskrbite.

Prijet po prijavi ropa

Škofjeloški kriminalisti so minuli petek k preiskovalnemu sodniku s kazensko ovadbo privedli moškega, ki je utemeljeno osumljen, da je z delno zakritim obrazom v sredo, 9. januarja letos, s kovinsko lomilko (pajserjem) vstopil v trgovino in odtujil denar. Po
dejanju je s kraja pobegnil.

Kriminalisti so ga po dejanju izsledili in obravnavali zaradi kaznivega dejanja Velika tatvina. Pred tem dogodkom je že bil v policijskih postopkih, v letu 2016 tudi zaradi ropa bencinskega servisa. Preiskovalni sodnik je zanj odredil pripor. Za dejanje se storilec kaznuje z zaporom do petih let.

Akcija

Voziš? Izklopi telefon, ali pa varno ustavi na primernem mestu, opravi telefonski klic in pošlji SMS. Šele nato nadaljuj pot.

Danes so policisti začeli izvajati poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Akcija, katere namen je zmanjšati število tovrstnih prekrškov in tako izboljšati prometno varnost, bo trajala do 27. januarja 2019. Med akcijo bodo policisti pozorni tudi na ostale prekrške, ki zmanjšujejo varnost v prometu.