Pregled dogajanja: Ponarejene listine, nesreča peške in avtobusa, nesreči na smučišču

Pregled dogajanja v zadnjih 24 urah

Gorenjski operativno komunikacijski center  sprejel:

  • štiri obvestila o prometnih nesrečah,
  • tri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju,
  • s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom in nasilje v družini s prepovedjo približevanja žrtvi nasilja.

Ponarejanje listin

Brniški policisti so včeraj v dveh postopkih obravnavali tri osebe, v obeh primerih zaradi ponarejanja listin. Dve osebi sta potovali skupaj, eden je potoval sam. Tujci, gre za državljane Albanije, so v Slovenijo preko Brnika vstopili z originalnimi dokumenti, pri sebi pa so prenašali še ponarejene listine. V enem primeru so policisti ponarejen dokument pri enem tujcu ob vstopu v državo našli v predelani knjigi, v drugem primeru pa sta tujca ponaredke pred temeljitim postopkom s policisti pri poskusu vkrcanja za nadaljnji let za EU skrila v klimatsko napravo, ki je bila v prostoru. Tujci so bili za dejanja kazensko ovadeni.

Nesreča peške

Škofjeloški policisti so včeraj popoldan obravnavali nesrečo peške, ki se je po trčenju z avtobusom telesno poškodovala. Po ugotovitvah policistov je za nesrečo odgovorna peška, ki je nepravilno prečkala vozišče. Med prečkanjem ceste zunaj prehoda, si je nenadoma premislila, se obrnila in se vrnila v isti smeri od koder je prišla. Pri tem je spregledala avtobus, ki se ji je v tistem trenutku približeval z nizko hitrostjo, a voznik nesreče vseeno ni uspel preprečiti. Peška, gre za odraslo osebo, se je po podatkih policije lahko telesno poškodovala, zaradi povzročitve nesreče pa policisti proti njej vodijo prekrškovni postopek.

Nesreči na smučišču

Včeraj so policisti obravnavali dve nesreči na smučišču z odgovornostjo smučarjev za dogodke.

  • V nesreči, ki se je zgodila okoli 12. ure,  je smučar drugemu zapeljal čez smuči ter pri tem izgubil ravnotežje in padel. Smučar, povzročitelj nesreče, se je v padcu hudo telesno poškodoval. Utrpel je zlom roke in udarnino hrbta.
  • V drugi nesreči, ki se je zgodila zvečer, pa je smučar med prehitevanjem in v zavoju rahlo trčil z drugo smučarko, ki je pred njim prav tako zavijala v isti smeri. Smučarka je po podatkih policije utrpel manjše poškodbe glave.

Opozorilo:

  • Smučarji naj bodo pripravljeni na spremenljivo snežno podlago. Sneg oziroma podlaga je zjutraj trda, preko dneva pa se zmehča in spremeni.
  • Smučarji naj upoštevajo tudi vsa pravila varnega smučanja, predvsem glede hitrosti,
    znanja, sposobnosti, ustavljanja in prehitevanja, kar so najpogostejši vzroki za nesreče, in naj uporabljajo zaščitno opremo, ki v primeru nesreče pomaga zmanjšati težo poškodb.

Opozorilo za pohodnike

V gorah so še vedno velike količine snega, ponekod so možni talni plazovi, zaradi občutnega dviga temperatur pa je gibanje lahko zelo oteženo in ponekod nevarno. Zjutraj so poti lahko poledenele, popoldan pa se teren zmehča. Oboje je lahko nevarno za zdrse, predvsem kadar gre za strmine, grape, pobočja in izpostavljena območja. Ustrezna oprema, znanje, prepoznavanje nevarnosti, načrtovanje poti in hoja v doje je zato nujna.

Meritve hitrost

Gorenjski prometni policisti V zadnjih dveh tednih so policisti na pobudo občanov v Seničnem pri Tržiču štirikrat merili hitrost vožnje voznikov.

Krajše meritve so policisti izvajali v naselju in na mestu, kjer za pešce ni posebne prometne površine, se pa ti udeleženci, predvsem otroci in stanovalci, tam vsakodnevno gibljejo. Hitrosti na tem delu so lahko problematične predvsem v času jutranje in popoldanske konice, ki je tudi čas prihoda in odhoda otrok v oziroma iz šole, saj do šole ni druge poti.

Policisti so skupno izmerili hitrost okoli 1.000 vozil in ugotovili 11 prekoračitev hitrosti nad 60 km/h. Omejitev je 50 km/h, najvišja izmerjena pa je bila 71 km/h, pri čemer opozarjajo, da je lahko trčenje v otroka usodno že pri hitrosti, ki je nižja od 50 km/h!