Pregled dogajanja: Pomoč gorskih reševalcev državljanki Velike Britanije. Vlom v počitniški objekt.

vir: pixabay.com

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel:

  • osem obvestil o prometnih nesrečah z materialno škodo,
  • po eno prijavo o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter v zasebnem prostoru,
  • s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli eno vozilo, enemu vozniku, ki so ga tržiški policisti ob polnoči obravnavali v Potarjah na območju Tržiča, pa so prepovedali nadaljnjo vožnjo zaradi prisotnosti drog v organizmu.

Neznani storilec je v zadnjem tednu v Kranjski dolini na Pokljuki vlomil v počitniški objekt ter odtujil dva akumulatorja in razdelilno omarico. Bolj ko se bodo vremenske razmere slabšale in bo zapadel sneg, bolj bodo na udaru počitniški objekti na bolj odročnih mestih, zato lastniki še pravočasno poskrbite za ustrezno varovanje nepremičnine in lastnine ter redne kontrole. Vzpostavite tudi kontakte z gozdnimi delavci na vašem območju, lovci itd.

Blejski policisti so včeraj popoldan v sodelovanju z bohinjskimi gorskimi reševalci pomagali državljanki Velike Britanije, ki se je v dežju in megli izgubila na območju Stare Fužine. Neorientirana je obstala na območju razgledišča na Peči, lokacijo pa so policisti pridobili v razgovoru z njo, ko jim je na njihovo zaprosilo poslala fotografije okolice, kjer se nahaja in GPS koordinate na telefonu. Do vasi so jo pospremili gorski reševalci.

Neorientiranost na težje dostopnem terenu in v gorah je lahko resna težava. Tudi neizkušen planinec bo zelo verjetno našel pravo izhodišče za turo, težje bo na križanjih poti potem izbral tisto pravo, če se na turo ni dobro pripravil. Zato je treba dobro vedeti kam greste, kakšen je predviden čas hoje, na kakšno višino pridete, katere gore so v okolici in spremljati oznake na poteh.

Zahtevnost vsake, tudi lažje ture v gore, se nevarno poveča ob:

  • slabi pripravi,
  • zmanjšani vidljivosti,
  • nepoznavanju terena,
  • neznanju orientacije,
  • pomanjkanju oznak na poti.

Na nevarnih mestih je izguba orientacije lahko smrtno nevarna! V slabem vremenu se ne odpravite v gore!