Pregled dogajanja: Na Hrušici v nesreči udeleženi dve tovorni vozili. Vlomi in tatvine.

vir: policija.si

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel:

  • 4 obvestila o prometnih nesrečah;
  • po 5 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa naznanila sumov kaznih dejanj tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari.

Na Jesenicah policisti obravnavajo poškodbo osebe na železniški infrastrukturi.

Aktualna je preventivna akcija za večjo uporabo varnostnega pasu. Pripnite se in preživite.

Nesreči na avtocesti

Na Hrušici potekajo zaključne aktivnosti odstranjevanja posledic prometne nesreče. Glede odprtja spremljajte prometne informacije.

Za prvo nesrečo pri priključku Lesce okoliščine kažejo, da se je zgodila zaradi preutrujenosti voznika, ki je z vozilom po nesreči obstal na travnati brežini ob odstavnem pasu. V nesreči sta dve osebi po podatkih policije utrpeli lahke telesne poškodbe. Gre za samoudeležbo in prekršek nepravilne strani vožnje.

V drugi nesreči, ki se je v isti smeri zgodila pred bencinskim servisom na Hrušici, pa sta bili udeleženi dve tovorni vozili. Prvi udeleženec je kot zadnji stal v koloni tovornih vozil na voznem pasu, povzročitelj pa je od zadaj silovito trčil vanj. Obakrat gre za slovenskega prevoznika.Povzročitelj nesreče je umrl na kraju.

Na kolono so bili vozniki opozorjeni s prometno signalizacijo DARS-a. Vozniki, ki so zaradi nesreče ostali v koloni, so dobro ustvarili reševalni pas in tako omogočili neoviran prehod reševalnih ekip do kraja dogodka.

Kritika pa gre glede na zbrana obvestila posameznikom, ki so v stoječi koloni samoiniciativno začeli obračati svoja vozila in se po vožnji v napačno smer izključevati iz avtoceste. Do enake situacije je prišlo tudi sredi prejšnjega meseca v prometni nesreči na viaduktu Tržiška Bistrica, ko je promet zastal zaradi obrnjenega tovornega vozila preko vseh treh prometnih pasov in prav tako zapore avtoceste.

Zato policisti pojasnjujejo, da v primeru daljše zapore avtoceste policisti vedno poleg nujnih nalog na kraju dogodkov takoj začnejo tudi z ustvarjanjem pogojev in aktivnostmi za varno izpraznitev avtoceste preko najbližjega priključka. Aktivnosti izvajajo dokler je to potrebno. Zato voznike pozivajo, naj vedno počakajo in naj samoiniciativno ne obračajo in vozijo v
napačno smer, ker:

  • je to prepovedano in
  • ker se običajno tovorni promet ne preusmerja na vzporedne ceste in ti vozniki z vožnjo nadaljujejo do kraja nesreče ali dogodka – posledično lahko med vozili pride do čelnih trčenj in novih nesreč.

Trenutno je proti Karavankam približno 3-kilometrska kolona tovornih vozil, ki se bo po sprostitvi prometa premaknila bližje predoru. Kolona je na voznem pasu.

Kriminaliteta

Gorenjski kriminalisti so v minulem dnevu obravnavali tri vlome v objekte, tatvino iz nastanitvenega objekta in dvakrat poškodovanje tuje stvari.

  • V soboto preko dneva je bilo vlomljeno v dve sobi nastanitvenih objektov na območju Kranjske Gore in odtujen denar.
  • Danes ponoči pa je bil izvršen vlom v bencinski servis v Tržiču. Odtujene so bile
    cigarete.
  • Poškodovanje stvari pa je bilo prijavljeno v Mostah, kjer je storilec v enem primeru s predmetom povzročil manjšo škodo na fasadi in oknu objekta, ter v istem kraju poškodoval še okno na avtobusu.

Tudi v nastanitvenih objektih (hotelske sobe, apartmaji itd.) poskrbite za svojo lastnino, uporabljajte sefe in ob odsotnosti vedno zaklenite vrata. Iz sob je največkrat odtujen denar. Samozaščitne ukrepe izvajajte tudi lastniki/zaposleni vsaj na tistih mestih, ki so dosegljivi storilcem in v prostorih (pisarne, garderobe), kjer ne izvajate posebnih varnostnih
ukrepov, kot je npr. elektronski nadzor dostopov.