Pregled dogajanja: Manjši požar zaradi sveče na balkonu. Izločena voznika zaradi alkohola in drog.

Slika: PU Kranj

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel:

  • tri obvestila o prometnih nesrečah z materialno škodo;
  • tri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu in miru v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa naznanila sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom, ponareditev denarja in ponarejanje listin.

Policisti so obravnavali še manjši požar na balkonu stanovanjskega objekta brez tuje krivde.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli eno vozilo, v dveh primerih pa zasegli manjšo količino prepovedane droge in vodijo prekrškovni postopek.

Zaradi nizkih temperatur so ponovno aktualna zamrznjena stekla na vozilih. Vsa stekla na vozilih morajo biti čista, iz vozila pa omogočena maksimalna vidljivost.

Gorenjski prometni in kranjski policisti so danes v kratkem jutranjem nadzoru preverili, če so vozniki pred vožnjo očistili zamrznjena stekla na vozilih. Ugotovili so šest kršitev. Izstopata dva primera.

  • v enem je bil zaledenel cel avtomobil,
  • v še enem pa očiščeno samo prvo steklo.

V takih okoliščinah voznik ne ve, kaj se dogaja okoli njega, kaj šele, da bi lahko pravilno in pravočasno reagiral na nepričakovane situacije. Zato prihaja do spregledov pešcev, trčenj, ogrožanj, vožnje po nasprotni polovici ceste itd.

Vsaka taka situacija je zelo nevarna! Zato policisti voznike vseh vrst vozil opozarjajo, naj pred vožnjo očistijo zamrznjena stekla. S »podmornico« namreč ne smete na cesto.

Požar

V Tržiču se je včeraj vnel požar na balkonu stanovanjskega objekta. Okoliščine kažejo, da je zagorelo zaradi sveče s tekočim voskom, od koder se je požar razširil na fasado in okno. Stanovalec je požar še pred prihodom gasilcev pogasil sam. Tuja krivda za dogodek je izključena, v izogib tovrstnim požarom pa opozorilo, da prižganih sveč ne puščajte brez
nadzora in zraven vnetljivih stvari.

Vlom

V ponedeljek med 14.30 in 15.30 je bilo pod Joštom vlomljeno v osebni avtomobil in odtujen denar iz denarnice.

Droge, alkohol

Gorenjski prometni policisti so včeraj popoldan na avtocesti obravnavali profesionalnega voznika tovornega vozila slovenskega prevoznika, ki bi moral voziti z 0,00 mg/l alkohola, preizkus alkoholiziranosti pa se je izmeril vrednost skoraj promil alkohola (0,41 mg/l). Voznika so policisti izločili iz prometa.

Pod vplivom druge substance (prepovedanih drog) pa so enega voznika obravnavali še škofjeloški policisti. Voznik je osebni avtomobil vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, bil je pozitiven na hitri test za prepovedane droge, strokovni pregled je odklonil, pri sebi pa je imel še manjšo količino prepovedane droge. Avtomobil in drogo so mu policisti zasegli, njega pa izločili iz prometa in vodijo prekrškovni postopek.

Droge in alkohol posamično ali v kombinaciji zelo vplivata na zaznavanje in sposobnost voznika pri udeležbi v prometu, zato se v takih okoliščinah nikar ne odločite za vožnjo, ker niste sposobni varne vožnje, še opozarjajo policisti.

Meritve hitrosti

Gorenjski prometni policisti so zadnja dva dneva ponovno merili hitrost vožnje voznikov na avtocesti.

V ponedeljek so izmerili hitrost 6.000 vozil med katerimi je bilo 9 prehitrih, včeraj pa je hitrost med 3.500 izmerjenimi vozili prekoračilo 19 voznikov. Najvišja dvodnevna izmerjena hitrost je bila 191 km/h na 130 km/h.

Na suhi cesti se bo voznik ustavil pri približno 131 metrih, pri 191 km/h pa še skoraj 130 metrov kasneje po približno 258 metrih. Razlika je ogromna, bistveno hujše pa bile tudi posledice v primeru nesreče, poškodovanja pnevmatike, trčenja v divjad ali drugega nepričakovanega dogodka. Zato vozite znotraj omejitev hitrosti, previdno in strpno.