Pregled dogajanja: Dve nesreči s pobegom. Nesreče na smučiščih.

Gorenjski operativno komunikacijski center je preko praznikov sprejel:

 • 16 obvestil o prometnih nesrečah,
 • 14 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter 10 v zasebnem prostoru,
 • s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanjih tatvina, vlom, poškodovanje tuje
  stvari in ponareditev denarja.

Policisti so zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja zasegli dve vozili.

Nesreče na cestah

Gorenjski policisti so preko praznikov obravnavali 16 prometnih nesreč z materialno škodo. Izstopajo tri.

 • Na Bledu so policisti v ponedeljek obravnavali voznika, ki je obravnavan zaradi trčenja v ograjo oškodovanca in pobega s kraja. Domnevnemu povzročitelju nesreče, ki nima
  veljavnega vozniškega dovoljenja, so zaradi suma prisotnosti alkohola v času nesreče odredili tudi strokovni pregled.
 • V ponedeljek popoldan so prometno nesrečo s pobegom obravnavali tudi jeseniški policisti in tudi oni so voznika izsledili. V postopku ga obravnavajo zaradi povzročitve prometne nesreče in pobega, hkrati pa tudi zaradi nedostojnega vedenja do policistov in neupoštevanja njihovih zakonitih ukrepov.
 • Včeraj popoldan pa so policisti v Cerkljah na Gorenjskem naleteli na prometno nesrečo z udeležbo dveh vozil. Okoliščine kažejo, da je voznik zaradi vpliva alkohola na nasprotnem smernem vozišču trčil v drugega voznika in povzročil prometno nesrečo. Povzročitelju je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0,98 mg/l alkohola, nesrečo pa policisti zaradi prisotnosti alkohola obravnavajo kot kaznivo dejanje zoper varnostjavnega prometa.

Pokanje petard in živali

Kranjski policisti so v torek popoldan obravnavali povoženje psa, ki je domnevno s skokom preko ograje zaradi pokanja pirotehnike pobegnil z dvorišča. Pes je po trčenju z osebnim avtomobilom poginil.

Ravno pred tem dogodkom so policisti v torek na Facebook strani Policijske uprave Kranj objavili kratko anketo, v kateri so uporabnike vprašali, kaj menijo, kako živali doživijo pok petarde oziroma pirotehnike. V enem dnevu je na vprašanje odgovorilo 471 uporabnikov:

 • 460 ozaveščenih uporabnikov se zaveda vpliva pokanja na živali, ki to naše početje dojemajo kot paniko, strah in beg;
 • 11 uporabnikov pa je bilo takih, ki so v šali ali zares menili, da pok na živali nima vpliva.

Zato velja ponovno opozoriti, če že uporabljate pirotehniko, izberite kraj, kjer ne boste motili drugih, če tak kraj sploh obstaja.

Ne plašite živali, ne mečite med ljudi, ne povzročajte škode, bodite uvidevni ali še bolje – odpovejte se pirotehniki.

Prehiter in pod vplivom prepovedanih drog

Prometni policisti so včeraj dopoldan na Torovem izmerili hitrost vožnje voznika, ki se je proti Gorenjski peljal s hitrostjo 182 km/h. V nadaljevanju tudi ni vozil na ustrezni varnostni razdalji, po sredini prometnega pasu in nepravilno je prehiteval. Voznik je bil pozitiven tudi na hitri test za prepovedane droge, strokovni pregled pa je odklonil. Policisti proti vozniku vodijo prekrškovni postopek. Iz prometa je bil izločen.

Kriminaliteta

V zadnjih treh dneh so gorenjski policisti obravnavali štiri vlome v objekte. V dveh je bilo odtujeno premoženje manjše vrednosti, v enem lastniki ne pogrešajo ničesar, v še enem pa se škoda še ugotavlja.

 • Ljubelj –  V ponedeljek ponoči izvršen vlom v planinsko kočo. Odtujen manjši znesek menjalnega denarja.
 • Selo pri Žirovnici – V ponedeljek ponoči izvršen vlom v gostinski lokal. Odtujena pijača.
 • Kranjska Gora. Včeraj ponoči izvršen vlom v gostinski lokal. Lastniki ne pogrešajo ničesar.
 • Preddvor. Včeraj obravnavan vlom v počitniški objekt.

Druge nesreče

V zadnjih dveh dneh so policisti obravnavali tri nesreče na smučiščih in preverjali dve prijavi nesreč v gorah. V nesrečah na smučišču je bil v enem primeru obravnavan trk med dvema smučarjema, v drugem pa padec smučarja in samoudeležba.

Še en dogodek se je zgodil na zaprtem delu smučišča, v njem pa je bil udeležen otrok, ki je z lopatko za sankanje trčil v objekt.

V nesrečah smučarjev je podan sum na hude telesne poškodbe, v primeru otroka pa na lažje poškodbe.

O nesrečah v gorah pa so policisti zbirali podatke o poškodbi planinca na Blegošu, ki se je poškodoval pri vračanju v dolino, na območju Vrtače pa o zdrsu planinca in poškodbi glave.