Pregled dogajanja: Alkoholiziran čistil orožje, tri prijave unovčitve ponarejenih bankovcev

vir:welt.de

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel:

  • 4 obvestila o prometnih nesrečah z materialno škodo,
  • 3 prijave o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in 5 v zasebnem
    prostoru
  • zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli dve vozili.

O eksploziji in porušitvi objekta na Mlaki pri Kranju smo poročali že včeraj, so pa s PU Kranj sporočili, da poškodovana oseba ni v življenjski nevarnosti. Postopek še poteka, zato bodo zaključne ugotovitve lahko sporočili šele po zaključenih aktivnostih.

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali tri prijave unovčitve ponarejenega denarja. V dveh primerih gre za bankovce po 50 evrov, v enem pa za 20 evrski bankovec. Bankovce so za plačilo uporabili v trgovini, gostinskem lokalu in trafiki.

Jeseniški policisti so včeraj popoldan po prijavi obravnavali moškega, ki je bil močno pod vplivom alkohola , kar 1,12 mg/l in je v takem stanju doma ravnal oziroma je čistil orožje. Po podatkih policistov v prostoru zaradi orožja ni bil nihče ogrožen, kršitelj ima zanj vsa potrebna dovoljenja, zaradi preverjanja zanesljivosti osebe pa je bila puška začasno zasežena in uveden postopek.

Podatki iz nadzora uporabe mobilnih telefonov

V vseslovenski akciji, med 15. in 28. januarjem, so tudi gorenjski policisti poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo,
ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje. Ugotovili so 332 kršitev, v večini primerov uporabe mobilnega telefona so bili vozniki v vozilu sami – brez sopotnika, policistom pa so se pretežno izgovorili, da so se samo oglasili, ker so ravno sprejeli klic.

Med izvajanjem nadzora so bili policisti pozorni tudi na druge kršitve prometnih pravil, med katerimi izstopa predvsem neuporaba varnostnega pasu.

Ob zaključku akcije, policisti ponovno opozarjajo in apelirajo na voznike k odgovorni vožnji.

Uporaba mobilnih telefonov in drugih naprav ter opremo (masko, slušalke, tablice, prenosne računalnike …) zmanjša vašo zbranost in pozornost glede dogajanja na cesti in njeni okolici. Zato lahko spregledate ključne informacije iz okolja, drugega udeleženca ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne boste mogli pravočasno odzvati
na nastalo situacijo in boste morda povzročili hudo nesrečo.

“Časa takrat ne boste mogli zavrteti nazaj, tista sekunda pa vam lahko povsem spremeni življenje. Na slabše seveda! Zato v policiji svetujemo, da med vožnjo ne
upravljate s telefonom. Najbolj varno je, da se ustavite na primernem mestu
zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.” opozarja in svetuje mag. Bojan Kos.

Medtem, ko  z uporabo mobilnih telefonov, vozniki ogrožate predvsem druge, pa z neuporabo varnostnega pasu veliko škodo lahko povzročite predvsem sebi. Potnik na zadnjih sedežih je nevaren za vse v vozilu, ker ga bo v primeru trka razmetavalo po celotnem vozilu. Gre za obvezen varnostni pripomoček, ki v primeru trčenja varuje vaše življenje. Zato ga uporabljajte, vedno in na vsaki vožnji!