Posaditev novih dreves vzdolž Veslaške promenade

Slika: Občina Bled

V začetku decembra so vzdolž Veslaške promenade, med območjema Grajsko kopališče in posestvom Ribiške družine Bled, posadili 30 dreves. Drevesa so bila posajena v okviru projekta »Skupni prometni prostor Veslaška promenada Bled«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

Druščina ostrolistnih, gorskih in poljskih javorjev, hrastov doba in gradna, divjih kostanjev, brez, belih gabrov, jelk in macesnov bo tako lepa nadomestna zasaditev njihovih predhodnikov, ki so v zadnjih letih zaradi visoke starosti oziroma preteklega žledoloma preminula. Za cvetoč pridih bosta poskrbeli dve cvetoči divji češnji, ki bosta pozno pomladi koristna paša pridnim čebelam, zgodaj poleti pa dobrodošla hrana okoliškim pticam.

Poleg Veslaške promenade so nova drevesa (hrast graden, lipo in dva bela gabra) zasadili tudi pri WC-jih ob Festivalni dvorani, zamenjali dve propadli omoriki na pokopališču Bled, obenem pa z novim nadomestili z glivo močno prizadet tulipanovec pod promenado.

Slika: Občina Bled

V Grajskem kopališču so posadili dva belo cvetoča divja kostanja, ki bosta poleti kopalcem nudila prijetno senco, v vasi Bohinjska Bela pa ob na novo postavljenem pitniku slabo vitalno in neperspektivno lipo nadomestili z novo.

Pestro jesensko zasajanje so do začetka novega toplega obdobja zaključili z zasaditvijo tulipanovca in nove breze pri otroškem igrišču pri Brezi v vrtcu Bled, kjer so okolico popestrili tudi s tremi sadikami šmarne hrušice. Njihove zasaditve pa se bodo v zgodnjih junijskih dneh razveselili tudi otroci, ko si bodo med otroškim igranjem lahko privoščili njihove zdrave in okusne plodove.

Vir:Občina Bled