Na območju Kranja in Jesenic je bilo preiskanih več vlomov

(Pixabay)

Kranjski in jeseniški kriminalisti so v ločenih postopkih preiskali več
vlomov in poskusov vlomov v različne objekte.

Na območju Kranja so tako kranjski kriminalisti preiskali sedem vlomov in poskusov vlomov v stanovanjske hiše ter tri vlome v druge objekte, jeseniški kriminalisti pa so na svojem
območju preiskali vlom v skladišče in poskus vloma v gostinski lokal.

Za dejanja so obravnavali tri osumljence, ki so delovali ločeno in med seboj niso povezani.

 • Eden je osumljen devetih vlomov v objekte v Predosljah in Britofu,
 • drugi je bil kazensko ovaden za vlom v gostinski lokal v Kranju,
 • tretji pa za en vlom in en poskus vloma na območju Jesenic.

Osumljenec, ki je v objekte vlamljal v Predosljah in Britofu, je v objekte vlamljal z naviranjem oken in vrat. V samo enem primeru v objekt ni vstopil, ker je s hrupom, ko je v
okno vrgel betonski tlakovec, vzbudil pozornost lastnikov, ki so bili takrat doma. V še enem primeru je osumljenca iz stanovanjske hiše prepodil alarm. Kazniva dejanja je pretežno izvrševal v dopoldanskem in popoldanskem času, prilaščal pa si je zlatnino, nakit, denar in manjše vredne predmete. V dveh primerih, ko je v Britofu vlomil v dva poslovna prostora, si je prilastil denar in cigarete. Štiri kazniva dejanja je izvršil februarja,eno junija in štiri septembra lani, pridobljena premoženjska korist pa je ocenjena na nekaj tisoč eurov.

Drugega osumljenca so kranjski kriminalisti obravnavali za vlom v gostinski lokal v Kranju, ki je bil ponoči izvršen na silvestrovo. Pri vlomu so bile odtujene cigarete. Osumljenca so kriminalisti prejšnji teden s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici pristojnega sodišča, ki je zanj odredila pripor.

Na območju Jesenic pa so kriminalisti preiskali poskus vloma v gostinski lokal iz maja lani in vlom v skladiščni prostor iz lanskega novembra. Obeh kaznivih dejanj je osumljena ena oseba. Pri vlamljanju v gostinski lokal je osumljenec sprožil alarm in je zato od dejanja odstopil, pri vlomu v skladišče pa si je prilastil različne športne predmete.

Opozorila in nasveti za zaščito pred vlomi 

V tem delu leta so zaradi kratkega svetlega dela dneva še vedno zelo aktualni vlomi v stanovanjske objekte, predvsem ponoči pa vlomi v vozila.

 • V stanovanjskih objektih storilci še vedno najpogosteje iščejo zlatnino, denar in manjše vredne predmete (ročne ure, tablične računalnike itd.). Zato za zmanjšanje škode in preprečevanje vlomov svetujemo izvajanje vsaj osnovnih samozaščitnih ukrepov za varovanje lastnine. To so zaklepanje vrat, zapiranje oken, v temi ustvarjanje videza, kot da je nekdo doma, ter ustrezno shranjevanje dragocenosti in denarja, ki naj se v večjih količinah raje ne hrani doma. Te ukrepe lahko učinkovito dopolnjujejo tudi tehnični
  pripomočki za varovanje domov (alarmi, zagozde, senzorske luči, kamere itd.).

V praksi se kaže, da storilci pri tehničnem varovanju ob sprožitvi alarmne naprave običajno zapustijo kraj in vloma ne zaključijo s tatvino predmetov iz objekta.

 • Ker so tarča tatov tudi predmeti v vozilih, v njih odsvetujemo odlaganje oziroma puščanje vrednih stvari, saj so storilcu praktično na dosegu roke. Večinoma so odtujene denarnice, telefoni, računalniška oprema in torbice, v zadnjem obdobju pa predvsem orodje.
 • Občani naj bodo zato svojem območju pozorni na ustavljena ali parkirana vozila, ki ne sodijo v njihovo okolje in se jim zdijo sumljiva. Zabeležijo naj si:
  • registrsko številko,
  • znamko, tip in barvo vozila ter
   žmorebiten opis oseb, ki ga uporabljajo.
 • Prav tako naj bodo pozorni na sumljive osebe, ki s svojim obnašanjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbujajo sum, da bodo storile oziroma da izvršujejo ali so storile kaznivo dejanje.

Vse te informacije so policiji lahko v pomoč pri zagotavljanju varnosti in preiskovanju kaznivih dejanj. Zato jih sporočite na interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Tekoča statistika (PU Kranj)

Najpogosteje so tarča vlomov stanovanjske hiše v naselju – lani je bilo 263 vlomov, v manjšem deležu pa tudi stanovanja v bloku – lani 26 primerov, kleti in garaže – lani 24 primerov ter počitniške hiše – lani 16 primerov. V prodajne prostore je bilo v lanskem letu
vlomljeno v 51 primerih, v gostinske lokale pa 26-krat.