Kronika: Prometne nesreče, tatvina, najdeno starejše eksplozivno telo

vit;pu kranj

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih dveh dneh sprejel:

  • petnajst obvestil o prometnih nesrečah in
  • kar devetnajst prijav kršitev predpisov o javnem redu in miru, od tega trinajst na javnem kraju in šest z zasebnih prostorih.

Na področju kriminalitete pa obvestila o sumih kaznivih dejanj tatvine.

V petek zvečer je bil na območju Tržiča obravnavan požar na vozilu. Iz vozila se je        začelo kaditi med vožnjo. Poškodovan ni bil nihče. Tuja krivda je izključena.

V dveh primerih postopkov so policisti na javnem kraju zasegli manjšo količino prepovedane droge. Vodijo prekrškovna postopka.

V petek dopoldan se je v Lahovčah pri delu na mostnem dvigalu poškodoval delavec.        Ne gre za hujše poškodbe.

Včeraj ponoči je bilo z dvorišča stanovanjske hiše v Loki pri Tržiču odtujeno motorno       kolo Honda Gold Wing črne barve, reg. oznak KR AH-63.

V Kranju in Škofji Loki so policisti obravnavali prijavi sumljivega obnašanja neznanca.

Na območju Dolenje Žetine v poljanski dolini sta sprehajalca na javnem kraju našla neeksplodirano staro ročno bombo, ki jo je strokovnjak za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi uničil na kraju. V primeru najdbe predmetov, ki izgledajo kot ubojna
sredstva, se jih ne dotikajte, ker so lahko nevarna. Med najdbami je največ ročnih bomb, različnih vrst streliva za pehotno orožje,vžigalniki, protipehotne in protioklepne mine ter letalske bombe.

Sumljivo obnašanje

Gorenjski policisti so v petek obravnavali dve prijavi sumljivega obnašanja potencialnih tatov. Dopoldan je v Puštalu moški pozvonil pri starejši občanki in se predstavil kot        delavec elektro podjetja. Lastnica ga je spustila v stanovanjsko hišo in z njim govorila,
drugi storilec pa je medtem tudi vstopil v hišo in jo začel pregledovati. Občanka je postala sumničava šele potem, ko je neznanca pospremila iz hiše in opazila, da ga v vozilu čaka še ena oseba, ki je prej ni bilo. Lastniki zaenkrat ne pogrešajo ničesar.

V drugem primeru, ki se je opoldan zgodil na Jami v Kranju, pa je neznani moški najprej zvonil pri prijavitelju in potem odšel, ker ni nihče odprl. Čez krajši čas se je vrnil na kraj in si začel ogledovati še okolico hiše. Ko so ga lastniki opazili na balkonu, je s kraja odšel.

Po opisu sodeč, gre v obeh primerih lahko za isto osebo in sicer moškega, ki je star okoli 40 let. Je srednje postave, visok okoli 175 cm, s kozjo bradico, kapo s šiltom, rokavicami, modrimi jeans hlačami in črno jakno. Uporabljal je večji osebni avtomobil srebrne ali sive barve, ljubljanskega registrskega območja.

V obeh primerih gre za okoliščine, ki se pojavljajo pri izvrševanju premoženjskih kaznivih dejanj. Neznanih oseb ne spuščajte v stanovanja ali hiše, objekte zaklepajte, okna ob odsotnosti zaprite in varujte za svoje premoženje. Sumljiva ravnanja takoj prijavite policiji na številko 113.

Promet

V zadnjih dveh dneh so gorenjski policisti obravnavali 15 prometnih nesreč, včeraj zvečer pa so na vožnji dobili še voznika z 1,16 mg/l alkohola in ga pridržali.

Med njimi je v petek popoldan voznik v Kranju z 0,61 mg/l alkohola trčil v voznika pred seboj. Isti dan zvečer je glede na prijavo voznik s ceste »poletel« proti Bohinjskemu jezeru. Nesreča se je zgodila, ko je povzročitelj med prehitevanjem drugega vozila izgubil nadzor nad svojim avtomobilom in pri tem zapeljal s ceste, kjer se je začel prevračati. Ustavil se je po okoli 75 metrih prevračanja in drsenja. Voznik je po podatkih policije utrpel hude telesne poškodbe, zaradi katerih pa ni v življenjski nevarnosti. Pozno zvečer pa je na Brezjah padel še mopedist in se poškodoval.

Včeraj dopoldan sta v Dolini v Tržiču trčila dva avtomobila. Pri povzročitelju je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0,64 mg/l alkohola.

Na območju Javorniškega Rovta pa     je včeraj opoldan padel kolesar. V ovinku je zapeljal na nasprotni vozni pas in čez železni jašek ter padel. Uporabljal je čelado, kar je zelo verjetno zmanjšalo težo poškodbe glave. Utrpel je pretres možganov in poškodbo nad ušesom, pri obojem gre za lažje poškodbe.

Tveganja v prometu povzročamo vozniki sami in na nas samih je potem tudi odgovornost za posledice v primeru nesreče. Upoštevajte to, ko vozite in se ne usedite za volan, če ste pili alkohol. Vožnjo vedno prilagodite razmeram na cesti.