Kronika: Dva ekstremno pijana voznika in dva primera povožene divjadi

vir:onnet.de

Dva ekstremno pijana

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali dva voznika, ki sta bila v prometu udeležena pod precejšnjim vplivom alkohola, eden od njiju je imel v izdihanem zraku celo preko 3,5 promila alkohola.

  • V Tržiču so policisti zvečer obravnavali prijavo zdravnika, da na cesti pomagajo vozniku, ki mu je postalo slabo. Izkazalo se je, da je bila slabost posledica alkoholiziranosti. Policisti so pri izvedbi postopka pri vozniku zaznali vpliv alkohola in mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal kar 1,74 mg/l alkohola (več kot 3,5 promila).
  • Po prijavi nezanesljive vožnje na interventno številko 113 so pozno zvečer policisti obravnavali še enega voznika na gorenjski avtocesti. Pri vozniku je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 1,25 mg/l alkohola (več kot 2,5 promila). Voznik je ob ustavitvi povzročil tudi prometno nesrečo z materialno škodo, saj je med manevriranjem na počivališču trčil še v odbojno ograjo. Zato je obravnavan zaradi vožnje pod vplivom alkohola in povzročitve prometne nesreče.

O prekrških voznikov bodo policisti z nujnim obdolžilnim predlogom obveščali pristojno okrajno sodišče, v obeh primerih pa je za kršitev vožnje pod vplivom alkohola predpisanih 18 kazenskih točk, kar pomeni prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

“Če si užival alkohol se po pitju ne usedi za volan in imej v vozilu samo vlogo potnika na zadnjih sedežih! Zakaj? Ker drugače ogrožaš sebe in ostale udeležence v prometu ter tvegaš hudo prometno nesrečo. Posledice takih nesreč so lahko hude poškodbe, invalidnost, smrt. Zato ne tvegaj in volan prepusti drugemu!” ponovno na voznike apelira mag. Bojan Kos.

 

Na cesto le z očiščenimi vozili

Zaradi raztresanja  ledu so včeraj dopoldne radovljiški policisti obravnavali voznika tovornega vozila. Z njegovega  vozila  oziroma ponjave se je led in sneg raztresal dlje časa, zato so policisti  proti  vozniku  uvedli  prekrškovni  postopek  in ga kaznovali z globo.

Policisti opozarjajo voznike, naj še preden se odpravijo na cesto poskrbijo, da so vozila čista in da na njih ni snovi, ki bi se lahko  raztresale. Zelo  pomembna je tudi varnostna razdaljo, še posebej za tovornimi vozili.

 

Nesreče  pešcev  v  2018

Kot smo že poročali, je včeraj v hudi prometni nesreči, po trčenju z osebnim  avtomobilom, v Lescah umrl pešec, ki je letošnja druga smrtna žrtev med udeleženci na gorenjskih cestah in prva med pešci.

V  letošnjem letu so gorenjski policisti obravnavali že 10 nesreč pešcev, iz teh nesreč ni nihče odšel nepoškodovan, kar pešce uvršča v skupino  najbolj  ogroženih prometnih udeležencev. Eden je  umrl,  štirje  so  utrpeli  hude  poškodbe,  še  pet  pa  je bilo lažje
poškodovanih.

Za nesreče so krivi tako vozniki  kot  tudi  sami  pešci. 

  • Vozniki pešcem pogosto odvzemajo prednost na prehodih   in   vozijo  preblizu  roba  vozišča,
  • pešci  pa  svojo  varnost izpostavljajo in velikokrat tvegajo z nepravilnim prečkanjem ceste in slabo vidnostjo,  saj  so  v  prometu  pogosto  brez  odsevnih  teles.

Zato policisti oboje pozivajo,  naj  s  previdnimi  ravnanji  in  upoštevanjem  prometnih pravil poskrbijo za varnost na cestah.

Alkohol je Tako  pri voznikih kot tudi pri pešcih je lahko problematičen tudi alkohol,
kar   se  včeraj  pokazalo  pri  pešcu,  ki  so  ga  škofjeloški  policisti
obravnavali zvečer. Pešca so policisti najprej obravnavali zaradi kršitev v
povezavi  s  hojo  po  cesti,  potem  pa  še zaradi kršitve javnega reda in
nadaljevanja  s  kršitvijo  pod  vplivom  alkohola.  Postopek  s  pešcem so
policisti zaključili s pridržanjem do streznitve.

Trčenje  v  divjad

Danes  zgodaj  zjutraj  so  policisti  obravnavali dve nesreči s povoženo divjadjo:

  • ob  5.30  je bilo povoženje prijavljeno v Lahovčah,
  • ob 5.50  pa v Gostečah.

V obeh primerih gre za kraja, kjer pogosteje prihaja do tovrstnih nesreč in kjer naj bodo vozniki še toliko bolj pozorni.