Kranj: Prešernov smenj s številnimi dogodki in prireditvami

Slika: Visit Kranj

Tako kot vsako leto, se bodo tudi letos v Kranju, 8. februarja, ob Prešernovem dnevu, zvrstili številni dogodki. V Kranju pričakujejo vsaj 20.000 obiskovalcev.

Mesto bo odeto v podobo 19. stoletja in obudil se bo spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna. Prešernov smenj je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku.

Ob 11. uri bodo prireditev slavnostno odprli pred Prešernovim gledališčem. Kranjske ulice vam bodo nudile predstavitve številnih rokodelskih mojstrov domače in umetnostne obrti, slišalo se bo petje pevskih zborov, recitiralo se bo Prešernove pesmi. Ob zvokih lajnarjev se bodo po mestu sprehajali meščani v značilnih meščanskih oblačilih.

Organiziran bo voden ogled Kranja in ogled Rovov pod starim Kranjem, ogledu pa se lahko pridružite pred Kranjsko hišo. S kočijo se boste lahko popeljali po mestu, otroci bodo lahko prvič zajahali ponija.

Udeležili se boste lahko številnih kulturnih dogodkov, med drugim tudi kviza in rapa s Trkajem. Po razstavah v Gorenjskem muzeju, krajnski galeriji, Layerjevi hiši in obzidja gradu Khislstein se boste lahko pridružili skupinam, ki jih bodo organizirano vodili po Kranju.

Kulturni praznik vsako leto spremlja prestižna prireditev Shod muz na kranjskem Parnasi oz. srečanje s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada v Prešernovem gledališču.

Boštjan Trilar, kranjski župan, ki bo v imenu Prešernovega mesta tudi sprejel vse nagrajence. Prejemnika Prešernove nagrade 2018 za življenjski opus sta pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač. Prejemniki nagrad Prešernovega sklada pa so tudi snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in umetnica Maja Smrekar.

Prireditev se bo v kranjskem gledališču začela ob 18. uri, uro prej pa Galerija Prešernovih nagrajencev vabi na odprtje fotografske razstave Toneta Stojka Portreti Prešernovih nagrajencev 2018.

Prešernove nagrajence namreč tradicionalno sprejmejo v Kranju, kjer se po ogledu dogajanja v starem mestnem jedru – letos so zanje pripravili tudi ulično razstavo – ob 17. uri zberejo v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost, ki jo vodi mag. Marko Arnež. V Galeriji, kjer je na ogled aktualna fotografska razstava Toneta Stojka »Portreti Prešernovih nagrajencev 2018«, pa si bodo ugledni gostje prvič ogledali svoje portrete; ob razstavi bo predstavljena tudi pesniška zbirka Samotni brin sredi morja rase z recitalom Prešernovega nagrajenca Miroslava Košute in nagrajenca Prešernovega sklada Marka Kravosa.

Srečanje se bo nadaljevalo ob 18. uri v Prešernovem gledališču, kjer bosta letošnje Prešernove nagrajence pozdravila kranjski župan Boštjan Trilar in slavnostni govornik, minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak. Sledil bo sproščen pogovor z nagrajenci, ki ga bo vodila publicistka in novinarka Patricija Maličev, Shod muz na kranjskem Parnasi pa bosta zaključila sprejem in druženje delavcev v kulturi ter ljubiteljev kulture.

Program kulturnega dogajanja v Kranju

Brezplačno parkiranje in prevoz v času Prešernega smenja

Mestna občina Kranj bo obiskovalcem prireditve Prešernov smenj v četrtek, 8. februarja 2018, omogočila brezplačno parkiranje in avtobusni prevoz na prireditev v staro mestno jedro.

Brezplačno parkiranje bo omogočeno na Zlatem polju pri Fakulteti za organizacijske vede Kranj Univerze v Mariboru. Na hitri avtobusni progi, ki bo obratovala med 10. in 17. uro, bo mogoč brezplačni avtobusni prevoz od parkirišča do avtobusnega postajališča pri Hotelu Creina ter v obratni smeri od postajališča Globus do parkirišča pri fakulteti.

Mogoč bo tudi brezplačni prevoz z vzhodne strani Kranja. Slednjega bo omogočal Kranvaj. Proga Kranvaja bo tako spremenjena in bo vozil po Cesti 1. maja, Župančičevi ulici do parkirišča Huje.

Kranvaj – proga

Vabljeni v Kranj!