Kazenska ovadba in pripor za tujca, ki je osumljen nezakonitega prehajanja meje

vir:blic.ch

Brniški policisti so v sredo k preiskovalni sodnici kranjskega sodišča s kazensko ovadbo privedli tujega državljana z urejenim statusom za bivanjem na območju Evropske unije, ki je osumljen kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države po Kazenskem zakoniku.

“Podan je utemeljen sum, da je v začetku tega tedna z namenom nezakonitega preseljevanja organiziral in spravil na območje Slovenije pet tujcev, ki niso imeli ustreznih dokumentov. Osumljenec je z njimi na letališče iz Turčije pripotoval z letalom, vsi razen njega pa so uporabljali dokumente drugih oseb. Policisti so sum kaznivega dejanja ugotovili pri izvajanju mejne kontrole. Zoper osumljenca je bil odrejen pripor.” so sporočili s PU Kranj.

Osumljenci v takih primerih običajno ravnajo iz koristoljubja, ki se odraža v namenu, da pri spravljanju osebe ali oseb čez mejo dobijo določenomaterialno korist.

V zadnjih dveh letih so policisti Postaje letališke policije Brnik obravnavali 162 zlorab listin, od tega 79 v letu 2016 in 83 v letu 2017.