Gregorjevo – ko se ženijo ptički, tradicionalni spust »gregorčkov« po reki Kokri

Na Gregorjevo si boste tudi v Kranju lahko izdelali svojega gregorčka in ga spustili po reki Kokri.

Običaj, ki izvira iz predkrščanskih časov, se je med ljudmi uveljavil kot praznovanje prihoda pomladi in daljšanja dneva. Otroci tako še danes po reki spustijo gregorčke, ročno izdelane barčice z lučjo.

Otroci bodo gregorčke lahko izdelovali v torek, 6. marca, od 16. do 19. ure na dogodku S Krančkom v mestu (Glavni trg) ali v nedeljo, 11. marca, ob 17. uri v Kranjski hiši. Za material bo poskrbljeno. Ob 18. uri bodo gregorčke s pomočjo kranjskih gasilcev spustili po reki Kokri.

Med ljudmi je Gregorjevo veljalo za prvi pomladni dan, ko se ženijo ptički. Za njihovo svatbo so jim v grmovja nastavljali različne dobrote, ki so jih na koncu pojedli presrečni otroci. Zato se je Gregorjevo med Slovenci uveljavilo tudi kot praznik zaljubljencev. V Kranju boste ljubezen lahko praznovali tako, da se boste z ljubljeno osebo na predvečer odpravili do kanjona reke Kokre in v večernem mraku opazovali  osvetljene barčice, ki bodo mirno plule po rečnem toku.

Leto 2018 je namreč Evropsko leto kulturne dediščine. S spustom gregorčkov boste počastili in hkrati tudi ohranjali spomin na naše prednike, njihovo tradicijo in običaje, ki nas oblikujejo še danes.

Gregorjevo bo v primeru slabega vremena ali previsokega vodostaja reke Kokre odpovedano.