Divjal po regionalni mokri in spolzki cesti, izmerjena hitrost je bila kar 143 km/h

vir: PU Kranj

Gorenjski operativno komunikacijski center je v minulih dveh dneh sprejel 11 obvestil o prometnih nesrečah, 15 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter osem v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanjih tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari. Policisti so zasegli tri vozila.

Vlomi v vozila, stanovanja in hiše

Gorenjski policisti so v zadnjih dveh dneh obravnavali tri vlome v objekte in dva v vozila. Pod Joštom je bilo v petek popoldan z razbitjem stekla vlomljeno v osebni avtomobil in odtujena torbica, zvečer pa je bil vlom v vozilo prijavljen še v Strahinju. Odtujeni sta bili denarnici. Prav tako v petek zvečer je bilo na Praprotni polici vlomljeno v stanovanjsko hišo in odtujeni denarnici ter nakit, v Zalogu pri Cerkljah pa je bil pri vlomu v hišo odtujen nakit. V soboto ponoči je bilo na Koroški Beli na Jesenicah vlomljeno v bencinski servis. Odtujeni so bili tobačni izdelki.

Poskrbite za svoje stvari v nepremičninah ter vozilih in izvajajte samozaščitne ukrepe. V vozilih ne puščajte stvari – denarnic, telefonov, torbic, nahrbtnikov itd. – pri varovanju doma pa se ob odsotnosti s sosedi dogovorite za kontrole – predvsem kadar greste na dopust – in ustvarite vtis, kot da je nekdo doma. Vredne stvari imejte ustrezno pospravljene. Osnovne ukrepe lahko učinkovito dopolnite še s tehničnimi pripomočki za varovanje doma.

Nesreče na smučiščih, številne poškodbe otrok

Policisti so v minulih dveh dneh obravnavali štiri nesreče na smučiščih in dve s sankami. V petek dopoldan se je pri padcu samopoškodoval otrok smučar, opoldan pa je otrok padel pri sestopu s sedežnice. Dva otroka pa sta se v petek poškodovala še pri sankanju. Še dve nesreči sta se zgodili včeraj, obe dopoldan, torej v prvem delu dneva enako kot že dan prej. Obakrat gre za padec smučarjev, v enem primeru otroka, v drugem pa odraslega smučarja.

Pri smučarjih (pri vsakem po ena poškodba) gre za sume zlomov gležnja, stegnenice in kolena, pri sankanju pa pri enem za udarec v glavo, pri drugem pa sum zloma nosu.

Smučarji in starši otrok poskrbite za varno smučanje in izbiro proge prilagodite izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi in lastnostim smučišča, ki so zaradi pomanjkanja snega lahko še posebej izrazite. Uporabljajte za vas ustrezno smučarsko opremo. Pred smučanjem se dobro ogrejte. Otroke imejte ves čas pod nadzorom. Uporabljajte smučarsko čelado in zaščito za hrbet. Poskrbite za svojo smučarko opremo in predmete.

Neprimerna uporaba pirotehnike

Na Jesenicah so policisti včeraj v dveh primerih prijav obravnavali osebi zaradi uporabe pirotehnike. V enem primeru je šlo za rabo pirotehnike pri otroku, v drugem pa za metanje petard iz stanovanja na javno površino. V obeh primerih policisti vodijo postopek.

V Kranjski Gori pa so policisti skrbnikom vrnili psa, ki se je včeraj popoldan domnevno prestrašil zaradi poka pirotehnike. Ker ni bil na povodcu, je pes pobegnil. Policisti so ga prepeljali na policijsko postajo in vrnili skrbnikom.

Nevarna in prehitra vožnja

Divjal! Tržiški policisti so danes ponoči na glavni cesti med Podtaborom in Tržičem izmerili hitrost voznika, ki je na omejitvi 90 vozil kar 143 km/h. Vetjetno ni potrebno omeniti, da je bila cesta vlažna ter spolzka in da je to odsek, kjer čez cesto pogosto prehaja divjad in so tovrstna trčenja pogosta.

Ali bi voznik lahko varno reagiral na nevarnost? Zagotovo ne! Ker je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja je voznik ostal tudi brez osebnega avtomobila. Policisti so ga mu zasegli, proti njemu pa so uvedli prekrškovni postopek.

Voznike pozivamo, naj upoštevajo prometna pravila in s tem zmanjšajo tveganje za nesreče. Vsaka nepravilnost lahko povzroči nesrečo in teh je bilo letos že veliko. Udeleženci so tudi umirali. Zato prosimo, ne povzročite novih tragedij.